Ilegalno grade objekat u Podgorici

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Inspektor za kulturna dobra u Upravi za inspekcijske poslove utvrdio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ilegalno gradi objekat u Podgorici u blizini Manastira Dajbabe, koji je proglašen kulturnim dobrom, piše Pobjeda.

  Prema njegovom nalazu, nije bilo moguće utvrditi da li ta građevina narušava vrijednosti manastira zato što nijesu precizirane granice zaštićene okoline.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da je u petak inspektor okončao nadzor Manastira Dajbabe po inicijativi Uprave za kulturna dobra i ocijenio da novoizgrađeni objekat devalvira vrijednosti zaštićenog manastira.

Radovi se, kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, ne izvode direktno na manastiru.

„Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije dostavila rješenja, zajedno sa inicijativom za inspekcijski nadzor i u skladu sa tim inspektor nije mogao da obustavi svako izvođenje daljih radova bez konzervatorskog projekta“, rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni su naveli da je neophodno da se u rješenju o proglašenju za kuturno dobro, jasno i precizno opišu granice nepokretnog kulturnog dobra Manastir Dajbabe i granice njegove zaštićene okoline i objekata koji se u njoj nalaze – kazali.

Kako su kazali Inspektor za kulturna dobra zatražio je reakciju Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno uputio je inicijativu Direktoratu za inspekcijski nadzor i licenciranje kako bi na teren izašao urbanističko – građevinski inspektor.

Konstatovano je da subjekat nadzora ne posjeduje građevinsku dozvolu za navedene radove, navodi se u saopštenju.

Arhimandrit Danilo je kazao da je gradnja spornog objekta počela 1993. godine, odnosno da je tada postavljen kamen temeljac, ali da zbog manjka novca nijesu mogli da završe radove.

On je istakao da se na listu nepokretnosti ne nalazi bilo kakva zabilježba da se katastarska parcela na kojoj se izvode radovi nalazi u zoni kulturnog dobra.

mondo.mehttp://mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама