Ime „Tesla“ je već zauzeto? Neka se onda zove „Nikola“

Po svemu sudeći Tesla Motors uskoro neće biti jedini proizvođač vozila na električni pogon koji koristi ime ovog velikog naučnika.
Nakon uspeha koji je sa svojim električnim automobilima ostvarila kompanija Tesla Motors, ko bi još mogao da krivi firmu Nikola Motor Company što je za svoj naziv odabrala ime Nikole Tesle. Iako će neko reći da ime nove kompanije koja namerava da počne proizvodnju kamiona i terenskih vozila na struju baš i nije originalno, Nikola Motor ima ozbiljne planove za budućnost.

Kompanija trenutno radi na dva električna vozila, gasno-električnom hibridnom kamionu tegljaču Nikola One i rekreativnom terencu Nikola Zero sa pogonom 4×4.

Nikola One za pogon koristi elektromotor koji proizvodi 2.000 ks, a strujom se snabdeva putem sopstvenog generatora koji radi na komprimovani prirodni gas (CNG). Generisana električna energija skladišti se u baterijama kapaciteta 320 kWh.

Zahvaljujući hibridnom pogonskom sistemu, proizvođač tvrdi da Nikola One može da pređe između 1.280 i 1.930 km sa jednim punjenjem gasa.

Slično Tesla Motorsu, koji širom sveta gradi mrežu superpunjača za dopunu baterija, Nikola Motor namerava da u Sjedinjenim Državama izgradi sopstevnu mrežu koja se sastoji od 50 punionica za CNG.

Što se tiče drugog modela, Nikola Zero, u pitanju je čisto električno terensko vozilo sa elektromotorom snage 520 „konja“, opremljeno baterijama od 50 kWh. U kompaniji kažu da je Nikola Zero u stanju da pređe 160-240 km sa jednim punjenjem baterija.

Nikola Zero
Nikola Zero
Oba vozila su tek u fazi projektovanja i 3D modela, koji se mogu videti na zvaničnom sajtu kompanije. I pored toga, Nikola Motor nudi mogućnost rezervacije potencijalnim kupcima, pa tako oni koji se odluče za kamion Nikola One treba da polože depozit od 1.500 dolara. Cena kamiona je 375.000 dolara, a na sajtu se navodi da prvih 5.000 kupaca dobijaju besplatan gas za prvi milion pređenjih milja (1,6 miliona km).

Terenac Nikola Zero košta 42.000 dolara, a depozit je 750 dolara.

Vreme će pokazati da li će Nikola Motor uspeti da prikupi fininsijska sredstva za ostvarenje ovih ambicioznih planova i realizuje svoje ideje.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама