Indonezija i hiljade turista spremno čekaju pomračenje sunca

Potpuno pomračenje sunca, koje će se u sredu dogoditi iznad Indonezije, posmatraće hiljade turista pristiglih iz celog sveta da bi prisustvovali ovom retkom prirodnom fenomenu, koji će biti obeležen plemenskim ritualima i brojnim svečanostima.

Pomračenje će početi nešto pre svitanja iznad Indijskog okeana i premeštati se ka jugu, prema ostrvima Borneu i Sumatri, potom ka centralnom delu ostrva Sulavesi i Molučkom arhipelagu, a zatim i prema Tihom okeanu.

Mesec će se progresivno postavljati ispred Sunca oko 6 i 20 po lokalnom vremenu (23 i 20 po Griniču) iznad Sumatre, ostrva na krajnjem zapadu zemlje, a onda će nastaviti svoje kretanje ka istoku, delimično ili u potpunosti zaklanjajući Sunce, što će biti vidljivo u 12 od ukupno 34 provincije.

Oko 10.000 stranih i 100.000 domaćih turista pristiglih iz svih oblasti Indonezije, prisustvovaće ovom prizoru koji će u potpunosti biti vidljiv jedino u toj zemlji, pod uslovom da nebo bude vedro, saopštile su indonežanske vlasti.

Širom zemlje organizovani su koncerti, svečanosti na plaži i trke čamaca u obliku zmajeva, kako bi se proslavilo prvo pomračenje u poslednje dve decenije u ovoj zemlji koja se prostire na obe hemisfere. Totalno pomračenje koje će se dogoditi u sredu biće deseto po redu u 21. veku. Poslednji put,do njega je došlo 20. marta prošle godine.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама