„Internet mora da ostane otvoren i transparentan za sve“

Foto: Thinkstock

Nakon što je američki Savezni odbor za komunikacije odlučio da ukine set pravila donesen 2015. godine kojim je uvedena neutralnost interneta, povodom slučaja su se oglasili i iz Evropske unije.

Internet je zajedničko dobro za čovečanstvo koje može da pokrene promene u društvu i privredi. Izgradnja i održavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog sistema upravljanja internetom pomoći će da se osiguraju te prednosti za sve, stoji u objavi Internet Governance Foruma.

Što se tiče neutralnosti interneta, bar u evropskim okvirima, IGF ističe kako je upravo njegova neutralnost glavna vrednost interneta za Evropsku uniju i da će nastaviti sa implementacijom za dobrobit svih internet korisnika.

Tokom sastanka održanog u Ženevi, IGF je istakao da će se i dalje boriti za zaštitu prava građana, ne samo u EU-u već i širom sveta, kako za njihovu privatnost i pristup privatnim podacima, tako i na neutralan internet.

Trenutno smo svedoci jačanja celog broja snaga koje bi mogle da dovedu do fragmentacije i polarizacije interneta. Evropska unija predana je zaštiti otvorenosti interneta na svetskom nivou i radiće, u saradnji s drugim zainteresiranim stranama, na osiguravanju dugotrajne održivosti ovog principa.

Internet budućnosti biće inkluzivan, transparentan i kredibilan, stoji u deklaraciji koju su potpisali evropska komesarka Marija Gabrijel i članovi Evropskog parlamenta.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама