Iranska vojska proglasila kraj pobune

(foto: Beta/AP)

Elitna Republikanska garda Irana proglasila je kraj antivladinih protesta u zemlji tokom kojih je 21 osoba izgubila život a stotine su uhapšene, dok su u zemlji održane masovne demonstracije za podršku vlasti.

Desetine hiljada provladinih demonstranata se juče okupilo u desetinama gradova da bi osudili nemire koji potresaju zemlju, poslije noći u Teheranu i unutrašnjosti koja je bila mirnija od prethodnih.

Za danas su planirane nove demonstracije podrške vlastima i osude nasilja prethodnih dana u Isfahanu i Mašadu.

Iranski reformatori kao i konzercativci su stali protiv nasilja tokom demonstracija ističući međutim potrebu da se nađu rješenja za ekonomske probleme, posebno nezaposlenost koja pogađa 30 odsto mladih.

Antivladini protesti počeli su 28. decembra u drugom po veličini iranskom gradu Mašadu prije nego što su se proširili. Oni su bili obilježeni napadima na javne zgrade, a vlasti i mediji su govorili o kontrarevolucionarima koji se nalaze u inostranstvu, ali takođe su pominjali SAD, Saudijsku Arabiju da podstiču proteste.

Tokom velikih antivladinih protesta koji su se odvijali od četvrtka do ponedjeljka uveče poginula je 21 osoba, uglavnom demonstranti, a stotine su uhapšeni. Od toga 450 njih je uhapšeno u Teheranu.

Iranski predstavnik u UN Golamali Košru je u pismu objavljenom juče rekao da je sadašnja američka administracija prešla sve granice i prekršila pravila i principe međunarodnog prava koji rukovode civilizovano ophođenje u međunarodnim odnosima.

„Posljednjih dana američka administracija predvođena američkim predsjednikom povećala je svoje intervencije u unutrašnje poslove Irana na groteskan način uz pretekst da pruža podršku sporadičnim demonstracijama“, rekao je on.

Od početka demonstracija američki predsjednik Donald Tramp je podržao demonstrante i osudio vlasti, a američka ambasadorka pri UN Niki Hejli zatražila je hitne sastanke Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta UN za ljudska prava o Iranu.

Evropske zemlje su izrazile svoju zabrinutost zbog antivladinih protesta i pozvale na dijalog.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама