Islamska država na ivici kraha

(Beta/AP)

Islamska država (ID), koja je odgovorna za neke od najgorih zlodjela počinjenih nad civilima u novijoj istoriji, očigledno je na ivici kraha, ali malobrojni očekuju da će ona u potpunosti napustiti Irak i Siriju, a sve snage koje se protiv ID bore moraju ostati budne jer slijedi čak još strašniji izazov, navodi AP.

Nakon što su zlostavljali stanovnike koji su pod njihovom kontrolom živjeli više od tri godine, džihadisti ID sada gube svoju samoproglašenu prijestonicu Raku i bore se da zadrže relativno male džepove teritorije u Iraku i Siriji, opkoljene lokalnim snagama sa svih strana.

„Rijetki su, međutim oni koji očekuju da će ID u potpunosti otići odatle ili da će krvoproliću u dvijema zemljama i tom regionu brzo doći kraj“, upozorava američka agencija.

Uz osvrt na uspon i pad „kalifata“ ID koja je, uzdigavši se iz pepela Al Kaide u Iraku, počela da se širi po Bliskom istoku početkom 2014, u analizi se navodi da uništenje ID nastupa uz pogubnu cijenu i po Siriju i po Irak i ogromne patnje onih koji su trpjeli brutalnu vladavinu ekstremista.

„Borbe i vazdušni udari pretvorili su u prah i pepeo gradove koji nekada cvjetali, a sada nude samo tragične prizore srušenih stambenih blokova, puteva i mostova i kuća sravnjenih sa zemljom“, navodi AP, ističući da su u Ramadiju, Mosulu i Raki razmjere štete – zapanjujuće.

Prije dvije nedjelje, koalicija na čelu sa SAD saopštila je da je lokalnom stanovništvu vratila više od 83 odsto teritorije koju je ID držala pod kontrolom, premda aktivisti i posmatrači procjenjuju da je broj žrtava i veći.

Devetomjesečna bitka za oslobađanje Mosula rezultirala je smrću oko 1.500 iračkih vojnika, ali je i najmanje 1.100 boraca Sirijskih demokratskih snaga ubijeno u bitkama za sirijsku Raku i Deir el-Zour do kraja septembra, kako je navela koalicija.

Tokom tri godine otkako je ID osnovala svoj takozvani „kalifat“, usmrtila je hiljade ljudi, raselila milione i ulagala velike napore da djecu zadoji ekstremističkom doktrinom.

Uz to, uspon Islamske države i ratovi i alijanse koji su uslijedili s ciljem njenog poražavanja pogoršali su političke i sektaške linije razdora u Siriji i Iraku, pri čemu je kurdsko stanovništvo u objema zemljama steklo uticaj bez presedana.

„Ove promjene i haotična poprišta u građanskom ratu u Siriji, tenzije između Kurda i etničkih Arapa, prisustvo šiitskih milicija i vladinih trupa u pretežno sunitskim gradovima iz kojih se ID povukla – sve to bi moglo da dovede do većeg nasilja“, upozorava se u analizi.

Ukazujući da je „iz mnogo razloga, borba nad teritorijama ID je samo početak“, američka agencija naglašava da sve snage koje se bore protiv ID moraju ostati budne čak i nakon preuzimanja i posljednjeg dijela teritorija iz ruku ekstremista.

„Na neki način, snage koje su se borile protiv ID sada se suočavaju sa još strašnijim izazovom“, navodi AP.

S tim u vezi, američka agencija se poziva na Hišama al-Hašema, iračkog pisca i analitičara, koji ocjenjuje da u iračkom Anbaru ostaje 8.000 džihadista koji će se izmiješati „kao so u vodi“ i čekati pravi trenutak da krenu u novu pobunu ili izvedu samoubilački napad.

„Ogranci ID i dalje izvode brze napade u Egiptu i Libiji, gdje je ta grupa stekla uporište i odakle bi mogla da se sveti“, zaključuje Asošiejted pres.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама