Istorijsko hapšenje u CG:

Danas se prvi put desilo da je bivši pripadnik neke kontraobavještajne ili obavještajne službe uhapšen zbog sumnje da je počinio neko krivično djelo. To je državljanin Srbije, Radovan Aleksić koji je bio potpukovnik Vojske Jugoslavije, šef njene kontraobavještajne službe, ali i prvi čovjek obavještajne službe u Podgorici od 2002. godine. Nakon obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, on je odbio da uđe u stastav Vojske Crne Gore. On je danas uhapšen na graničnom prelazu Dobrakovo, prema Srbiji, zbog sumnje da je 11. jula u Podgorici ranio policijskog inspektora Predraga  Šukovića.

“Nikad se do danas nije desilo da je neki kontraobavještajac ili obavještajac uhapšen zbog krivičnog djela. Ja se nadam da ovo znači da će država početi da funkcioniše” – kaže za CdM general avijacije Vojske Jugoslavije u penziji, Blagoje Grahovac.

On kaže da poznaje Aleksića, ali nije mogao da nam saopšti detalje o njemu.

“Poznavao sam ga, ali samo iz viđenja, ništa drugo jer je on bio u kopnenoj vojsci”, rekao nam je Grahovac.

On, ipak, ima savjet za Alekića.

“Ja mu savjetujem da ispriča sve što je, ako je, radio nemoralno i protivzakonito u svojoj karijeri. Na taj način će dati doprinos narodu i državi značajniji od svega što je u životu radio”, naglasio je Grahovac.

Javnost je za Aleksića prvi put čula 1999. godine, kada je pretučen pred svojim stanom u Nikšiću. On je tada bio načelnik bezbjednosti podgoričkog korpusa Vojske Jugoslavije. Napad nije riješen, a Aleksić je tri godine kasnije imenovan za šefa Vojne obavještajne službe u Podgorici.

Poslije referenduma u Crnoj Gori, 2006. godine, odbio je da pređe u redove Vojske Crne Gore. On danas ima srpsko državljanstvo.

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама