Jaja zagađena insekticidom pronađena i u Španiji

Proizvodi od jaja zagađeni insekticidom otkriveni su u prehrambenoj industriji na sjeveru Španije, a to je prvi put da je pronađena hemikalija u jajima u toj zemlji otkako je prouzrokavala krizu širom Evrope, javlja AFP.

Izgledalo je kao da je Španija pošteđena te krize, međutim, u seriji od 20.000 jedinica pasterizovanih tečnih jaja pronađen je fipronil u prehrambenoj industiji na sjeveru Španije u Baskiji, saopštio je potparol odjeljenja za zdravlje regionalne vlade i dodao da će sva pokvarena jaja biti uništena.

Hemikalija fipronil koja može da ugrozi ljudsko zdravlje je otkrivena u jajima u još 16 evropskih zemalja otkako je taj skandal izašao u javnost, a pronađen je čak i u Hong Kongu.

Iz supermarketa su povučeni milioni kokošijih jaja, a stotine farmi živina su zatvorene, dok je Evropska komisija najavila specijalni sastanak povodom te krize, piše AFP.

S tržišta u Hrvatskoj su iz predostrožnosti povukli jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., a slovačke vlasti su saopštile da su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Njemačke uvezena iz Holadnije, podsjeća AFP.

Belgija je postala prva zemlja koja je zvanično obavijestila sistem za upozoravanje na sigurnost hrane Evropske Unije o zaraženim jajima, a poslije nje i Holandija i Njemačka.

EU insistira da nema prijetnje po ljude, međutim Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da ako se zaražena jaja konzumiraju u većim količinama mogu da ugroze bubrege, jetru i štitnu žlijezdu.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама