Japancima prijete toplotni udari i zaraza

 (Foto: AP)

Visoka temperatura i nedostatak vode mogli bi uzrokovati širenje raznih bolesti u zapadnom području Japana koje je nedavno pogođeno poplavama u najvećoj katastrofi uzrokovanoj vremenskim neprilikama u posljednjih 36 godina, koja je već odnijela blizu 200 ljudskih života.

Više od 200 000 domaćinstava ostalo je bez vode sedam dana nakon što su obilne kiše uzrokovale poplave i pokrenule klizišta u zapadnom dijelu Japana, donoseći sa sobom smrt i uništenje stanovnicima naselja na planinskim obroncima i visoravnima.

Temperatura koja se penje iznad 30 stepeni Celzijusa i visoka vlažnost vazduha ugrožavaju živote osoba koje su smještene po školskim dvoranama i centrima za evakuaciju.

Kako im je na raspolaganju ograničena količina vode, mnogima prijeti toplotni udar i dehidratacija, a i ono vode što imaju na raspolaganju ustručavaju se da koriste iz straha od mogućih epidemija.

Vlada je poslala cisterne sa vodom u pogođena područja, ali je snabdijevanje i dalje vrlo ograničeno.

Više od 70 000 vojnika, policajaca i vatrogasaca pokušava da pronađe nestale u ruševinama upotrebljavajući sav alat koji im se nađe pri ruci.

U mnogim područjima su kuće zatrpane duboko u blatu koje se od vrućine stvrdnulo i otežalo potragu za nestalim osobama.

Katastrofe uzrokovane obilnim kišama postale su sve češće u Japanu, što lokalni stručnjaci pripisuju globalnom zagrijavanju.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама