Je li ovo novo ime za Makedoniju?

(Foto: rtcg.me)

Makedonska strana ponudila je novi predlog za rješenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom – „Republika Ilindenska Makedonija“, javlja makedonski portal A1ON pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rješenje najviše pominjalo ime „Republika Gornja Makedonija“, sagovornici A1ON tvrde da je „Republika Ilindenska Makedonija“ predlog iz posljednjeg kruga razgovora dvije strane.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je juče u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, te da očekuje da će rješenje biti pronđeno u junu prije samita lidera EU.

„Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obje strane“, rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji riječ.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vrijeme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rješenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dviju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама