Jedan od najpoznatijih omota albuma svih vremena krije zanimljivu priču

Naslovnica za album “Abbey road” legendarnih Bitlsa jedna je od najprepoznatljivijih u istoriji muzike. Na čuvenoj fotografiji liverpulske četvorke koja prelazi pješački prelaz u Londonu sasvim se slučajno našao i turista u pozadini.

Tokom godina fanovi Bitlsa na tom su omotu pronašli nekoliko “skrivenih” detalja, poput onoga da je Pol Makartni bos, ili parkirane foklsvagen “bube” s tablicama LMW 281F. Ipak, obožavatelje kultnog benda najviše je zaintrigirao nepoznati muškarac u pozadini.

Nakon što je otkriven taj detalj, mnogi su se javili tvrdeći da su upravo oni muškarac na fotografiji. Iako nije sto odsto potvrđeno, većina vjeruje kako je riječ o američkom turisti Polu Kolu, koji se tamo našao potpuno slučajno.

U intervjuu iz 2004. godine za Dejli miror, Kol je rekao da je na ulici čekao svoju ženu koja je istraživala muzej.

“Vidio sam dosta muzeja. Ostaću ovdje, napolju, da vidim šta se dešava”, prisjetio se šta je rekao svojoj ženi.

“Razgovarao sam sa ljudima. Izašao sam napolje, vidio policajca koji sjedi u automobilu i počeo sa njim da razgovaram.”

Bend je unajmio policajca da blokira saobraćaj dok završe snimanje, koje je trajalo ukupno desetak minuta, kako tvrdi fotograf Ijan Makmilan.

“Sjećam se da smo unajmili policajca da blokira saobraćaj dok sam ja stajao na merdevinama i pravio fotografije”, rekao je za Gardijan.

Bilo je to 8. avgusta 1969. godine. Fotografija koju su odabrali bila je jedina u kojoj su imali noge u savršenoj V formaciji. S obzirom na to koliko je vremena uloženo u planiranje fotografije, pravo je malo čudo da se na njoj pronašao nepoznati čovjek u pozadini.

“Slučajno sam digao pogled i vidio te tipove koji su prelazili ulicu kao pačići”, rekao je Kol i dodao da ih je prozvao gomilom čudaka jer su izgledali “poprilično radikalno za to doba”.

Gospodin Kol je tek nakon šest mjeseci, kad se vratio u Ameriku, shvatio čemu je prisustvovao. Slučajno je vidio omot albuma i odmah se prepoznao.

“Rekao sam djeci: Uzmite lupu i vidjećete me”, prisjetio se.

Nažalost, Kol je rekao kako nikad nije ni preslušao album kao i da nije znao nijednu pjesmu Bitlsa, piše Index.hr. Preminuo je 2008. u 98. godini života, a neki još spekulišu da li je na fotografiji uopšte bio on.

cdm.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама