Jeste li čuli za crnogorski Alkatraz?

Skadarsko jezero je nepresušan izvor tajni, mitova i legendi, ali mnogi ne znaju da se u 19. vijeku tamo zaista usred vode nalazio zatvor u kom su, prvenstveno, robijali neplivači.

Ostrvo Grmožur nekada je bilo poznato kao Ostrvo zmija, danas kao Ostrvo ptica.

Tvrđavu na kamenom ostrvu, u priobalnom pojasu sela Godinja, podigli su Turci 1843. godine. Ona je bila jedna od odbrambenih tačaka kojima su Osmanlije branile prilaz Baru i Skadru. Crnogorske trupe su utvrđenje oslobodile 1878. godine i tada je Grmožur, po ukazu kralja Nikole, pretvoren u zatvor.

Riječ je o kompleksu nepravilnog oblika, sa dvije kapije i kulom pravougaone osnove, koja dominira na zapadnoj strani, ukupne površine 430 metara kvadratnih. Tvrđava je izgrađena od lomljenog kamena, a debljina zidova je od 50 do 120 centimetara.

Posljednji crnogorski suveren tamo je slao osuđenike koji su činili teška krivična djela, krađe i ubistva, a potom i političke zatvorenike.

Pošto ni osuđenici, a ni stražari nisu znali da plivaju, bjekstvo je bilo skoro nemoguće. A za slučaj da se to ipak desi -u crnogorskom Alkatrazu vladala su stroga pravila, stražar kojem bi zatvorenik uspio da pobjegne morao je da nastavi da služi njegovu kaznu.

I sa robije je, vjeruje se, uspio da pobjegne samo jedan osuđenik, koji je, kako bi se domogao obale, koristio vrata zatvora kao splav.

Nakon zemljotresa koji je pogodio oblast Skadarskog jezera 1905. godine, taj istorijski objekat značajno je oštećen, te je, uoči Balkanskih ratova, kazamat sa Grmožura preseljen u Jusovaču, u Podgorici.

cdm.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама