Jesu li zebre crno-bele ili belo-crne?

Kod zebri su pruge kao kod ljudi otisak prsta, svaka ima svoj jedinstven oblik šare. Ali da li su u pitanju crne pruge na beloj podlozi ili bele pruge na crnoj? Znate li?

Iako mnoge životinje imaju pruge po telu, one su kod zebre izraženije nego kod drugih vrsta, što ujedno ovu životinju izdvaja i čini posebno zanimljivom.

Svaka zebra ima svoj set pruga, odnosno te pruge su jedinstvene i predstavljaju nešto nalik otiska prsta. Sledeće pitanje koje se neminovno postavlja kada su pruge i boja u pitanju jeste, da li su zebre crne sa belim prugama ili je obrnuto?

Odgovor leži u pigmentnoj ćeliji, melanocitu koja proizvodi crni pigment. Naime, iste te pigmentne ćelije određuju boju kože i kod zebra i kod ljudi. Ćelije sadrže melanin koji nas štiti od štetnih UV zraka, dok se kod zebra pigment prenosi na njihovo krzno, što znači da su ćelije melanocita u crnim prugama aktivirane za razliku od belih pruga kod kojih su te ćelije uspavane, tako da sa sigurnošću možemo da potvrdimo da su zebre crne.

U zavisnosti od mesta gde se nalaze, razlikovaće se i njene pruge. Zebre koje žive u toplijim krajevima će imati više pruga na telu od onih koje žive u hladnijim krajevima, te se one iz toplijih krajeva neće pregrejati. Naime, razlika u apsorpciji svetlosti i toplote između crnih i belih pruga formira mikrostrujanja vazduha na površini tela životinje pomažući im pri hlađenju, tako da je temperatura njihove kože i do 5 stepeni niža u odnosu na druge sisare iz okruženja.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама