Još nijesu gotova rješenja za majke

Sa majkama iz Rožaja koje ne pristaju na prekid protesta ispred zgrade biroa rada u tom gradu danas će razgovarati direktor Zavoda za zapošljavanje Željko Savović i pomoćnik ministra rada Goran Kuševija. Rožajke su za Pobjedu ispričale da im je juče javljeno za taj susret koji će se organizovati u njihovom gradu, ali kažu da ne očekuju neke pomake “jer više nikom ne vjeruju“. “Nastavljamo sa protestima. Bile smo ispred biroa tri sata, a ako nam u utorak uruče negativna rješenja idemo na sud”, rekle su one.

Centar za socijalni rad nije još uradio rješenja za ove žene, jer čeka da dobije uvjerenja od biroa rada na osnovu kojih će se znati da li su se javljale birou 15 godina ili ne. Žene su predale zahtjeve za dobijanje naknade prije januara i negoduju što još nijesu dobile pozitivna rješenja. Kada su nadležni tada razmatrali njihove dokaze konstatovali su da nemaju prvao na ovo primanje i izdali su im negativna rješenja. Majke su se potom žalile Ministarstvu rada, a taj resor je onda vratio na ponovno razmatranje 220 zahtjeva, jer su službenici Centra za socijalni rad napravili propust kada nijesu od stranaka uzeli izjave o dokazima koje dostavljaju za dobijanje naknade. Žene su u više navrata izjavile da je problem i što ne mogu da dokažu da su bile 15 godina na Zavodu za zapošljavanje iz razloga što je njihova dokumentacija „spaljena, odnosno da je nestala“.

One tvrde da nije tačan nalaz Uprave inspekcije prema kojem rožajski biro uredno čuva dokumentaciju i u skladu sa propisima. U birou smatraju da su optužbe majki neosnovane. Uvjereni su da one ne mogu da ostvare pravo na doživotnu naknadu, jer se, prema njihovoj evidenciji, one nijesu javljale birou, zbog čega ih nema u evidenciji nezaposlenih.

 

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама