JU SREDNJA STRUČNA ŠKOLA U BIJELOM POLJU.

JU Srednja stručna škola

Javna ustanova „Srednja stručna škola“ u Bijelom Polju nalazi se u naselju Pruška u centru grada. Škola ima dugu tradiciju i tokom svog razvoja i postojanja više puta je mijenjala svoje ime i prilagođavala se potrebama lokalne sredine. Prvo je osnovana Ženska zanatska škola 23. aprila 1922. godine uz odobrenje Ministarstva Kraljevine SHS, a uz pomoć ogranka Kola srpskih sestara. Pod tim imnom je radila do 1947. godine kada je počela sa radom Škola za učenike u industriji i zanastvu, a zatim i Srednja poljoprivredna škola opšteg tipa 1948. godine. Školske 1953/1954. godine škola je dobila naziv Škola za učenike u privredi koja je 1952. godune ušla u sastav Radničkog univerziteta „Vojislav Bulatović Strunjo“ i od tada radi u okviru Centra za stručno osposobljavanje radnika. Školske 1968/1969. godine Skupština opštine Bijelo Polje ukida Školu za učenike u privredi i osniva Školski Centar za stručno obrazovanje kadrova u privredi.

Godine 1980. stvorena je jedinstvena organizacija udruženog rada – Obrazovni centar «Miloje Dobrašinović» Bijelo Polje. Centar se sastojao iz Gimnazije «Miloje Dobrašinović» koja je označena kao prva škola i Školskog centra kao druge škole usmjerenog srednjeg obrazovanja. Škole su organizovane kao škole za opšte i stručno obrazovanje i ovaj model je primjenjivan do 1991. godine. Godine 1991. Obrazovni centar „Miloje Dobrašinović“  se transformiše i takonastaju tri srednje škole: Školski centar, Gimnazija „Miloje Dobrašinović“ i Mješovita srednja škola. Od januara 2005. godine ponovo dolazi do promjene naziva škole i Školski centar dobija novi naziv JU Srednja stručna škola – Bijelo Polje.

Uspjeh svake ustanove zavisi kako od načina upravljanja tako i od profesionalnog kvaliteta zaposlenih. Timski rad, kao i precizne instrukcije koje dolaze od strane direktora i njegovih saradnika uslovili su visok stepen uspješnosti ove škole. Svakoga dana preko šezdeset   profesora stručnih i opštih predmeta polazi u realizaciju aktivnosti propisanih obrazovnim planovima i programnima. Stučno osposobljen i iskusan nastavni kadar jedan je od temelja ove obrazovne ustanove. Oni se trude da na najbolji mogući način prenesu svoja znanja učenicima. To se najbolje može primjetiti i po rezultatima koje zapažaju učenici ove škole.

Biblioteka

Srednja stručna škola u Bijelom Polju dosta pažnje posvećuje kako nastavnim, tako i vannastavim aktivnostima, gdje učenici biježe veoma dobre rezultate. Rad u biblioteci je nezaobilazan. Ove školske godine realizuje se druga po redu „Škola kreativnog pisanja“, i to u saradnji sa JU Ratkovićeve večeri poezije. Polaznici ove sekcije, uz pomoć profesora Rafeta Mulića i Radomana Čečovića, stiču nova znanja i usvajaju tehnike kreativnog pisanja. Osim ove, učenici pohađaju i brojne druge sekcije kao što su ekološka, novinarska, dramska, sportka itd. Takođe, učenici Srednje stručne škole svake godine organizuju brojne humanitarne akcije.

Đački parlament je sastavni dio škole koji svojim prijedlozima, primjedbama i aktivnostima učestvuje u rješavanju pitanja važnih za učenike.Postojanje Đačkog parlamenta je veoma  značajno jer garantuje osnovne slobode učenika, kao  pravo na slobodu govora,izražavanje,slobodu udruživanja, slobodu sopstvenog mišljenja.

Da ova škola posvećuje dosta pažnje svojim učenicima, najbolje govore nagrade učenika iz brojnih oblasti. Jedna od učenica koja svake godine postiže brojne uspjehe, kako iz ruskog, tako i iz drugih nastavnih predmeta jeste Irena Madžgalj, učenica drugog razreda.

Irena je dobitnica brojnih priznanja. Ove godine pobijedila je na Međunarodnom konkursu iz ruskog jezika “Ja želim u Artek“ i time postala prvi učenik iz Crne Gore koji je od vremena nastanka najpoznatijeg dječijeg centra u Rusiji “Artek“ (1925) dobio poziv da učestvuje u smjeni i pohađa prestižnu školu “MDC Artek“ na Krimu. Školu je završila sa odličnim uspjehom. U decembru ove godine predstavljaće Crnu Goru na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja će se održati u Moskvi, na Institutu A.S. Puškina.

Irena Mdžgalj je ponosno nosila zastavu Crne Gore na Krimu

 

 

“Smatram da je Srednja stručna škola najbolja škola u Crnoj Gori. Ova škola je škola velikih mogućnosti. Ako imate neki talenat, prosto se ne može se desiti da naši profesori to ne zapaze. Srednja stručna škola koju ja pohađam  u potpunosti je ispunila moja očekivanja i velika mi je čast što sam dio nje. Škola poklanja dosta pažnje talentovanim učenicima, i to se ogleda kroz veliku podršku kako profesora, tako i direktora škole Semira Balića. Profesori se trude da na najbolji mogući način objasne lekcije, prenesu svoja znanja učenicima. Preporučila bih svima da posle završene osnovne škole upišu Srednju stručnu školu u Bijelom Polju, i sigurna sam da se neće pokajati“, govori Irena.

 

Maturantkinja ove škole Amina idrizović, o svojim školskim danima ima samo riječi hvale. Nedavno je imala učešće na jednom medjunarodnom Kongresu ekologa. O tome i svojim školskim danima ona kaže;

„ Sedmi medjunarodni kongres ekologa Crne Gore, održan je od 3. do 7.oktobra u Sutomoru. Ovaj kongres jedan je od najvećih kupova iz oblasti fundamentalne i primjenjene ekologije, zaštite životne sredina i održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi.

Učešće u radu kongresa uzeo je veliki broj naučnika iz 25 zemalja, koji su prezentovali preko 150 naučnih radova. Među ovako velikim brojem naučnika, našla se i učenica naše škole Idrizović Amina.

Naučni odbor kongresa odobrio je Aminin rad, i pružio joj priliku da isti prezentuje na engleskom jeziku. Amina je u svom radu dokazala kakav je  uticaj ekoloških faktora na hemijski sastav etarskog ulja biljaka iz familije myrtacea.

Rad je dobro prihvaćen i dobio je pozitivne komentare prisutnih .

Sve ovo rezultat je dobrog rada ekološke sekcije naše škole, koja je jedna od najaktivnijih u gradu, a i šire.Sekcijom rukovodi profesor dr Bugarin Dušan, a  predsjednik je upravo Amina.

Po riječima dr Bugarina, Amina je još od prvog razreda pokazala veliko interesovanje iz oblasti prirodnih nauka. Njeni seminarski radovi odvajali su se od radova njenih vršnjaka, i po strukturi imali naučnu težinu.

Citirala bih riječi velikog naučnika sa svih prostora bivše Jugoslavije Nikole Tesle, koji je rekao: ,,Ništa nije bilo vrijedno istraživanja, kao priroda.’’ Imala sam sreće da u Srednjoj stručnoj školi napravim prve korake na polju nauke, koji su definitivno,odredili moju budućnost. Iskustva koja sam stekla istraživajući prirodu biće mi od velike koristi tokom daljeg školovanja. Veliku zahvalnost dugujem svom profesoru Bugarin Dušanu, koji je prepoznao moj potencijal i uputio me na pravi put,kao i upravi škole na svoj neophodnoj pomoći. –rekla je Amina.

 

 

Zahvaljujući velikom broju sekcija koje postoje u našoj školi, naši učenici su u mogućnosti da svoje slobodno vrijeme iskoriste na pravi način. Sekcija koju bih izdvojila jeste sekcija Prve pomoći, čiji sam član. Zahvaljujući profesoru dr Bugarinu, koji nam je svoje znanje prenosi na pravi način, naši učenici sa takmičenja ovog tipa donose značajne rezultate.

S jedne strane imate učenike koji su članovi pojedinih sekcija samo zarad jedne jedine koristi, a to je odsustvo sa časova, dok s druge strane imate članove naše sekcije koji su čak i svoje slobodne dane provodili u prostorijama naše škole vrijedno se spremajući.

Amina idrizović i drugari sa Kongresa

Osim učenika koji postižu odlične rezultate u tekućem školovanju Srednja stručna škola može da se pohvali i svojim učenicima koji su veoma uspješno završili studije na prestižnim stranim univerzitetima. Jedna od njih je i Jasmina Mulić koja je diplomirala Političke nauke i međunarodne odnose na prestižnom univerzitetu Bogaziči u Istambulu. O svom iskustvu u Srednjoj stručnoj školi kao i o odnosu crnogorskog i turskog načina školovanja Mulićeva kaže:

JASMINA Mulić, politikolog za međunarodne odnose

„Raznolik stručni kadar Srednje stručne škole omogućavao je učenicima veći pristup ka novim razmišljanjima. Nešto posebno, za mene, prestavljala je školska biblioteka. To je bio kulturni prostor škole gdje su učenici uvijek bili slobodni da razvijaju nove ideje. Srednjoškolci u Turskoj imaju jako dobar sistem školovanja koji ih sprema sve četiri godine za državni ispit na osnovu kojeg učenici mogu da biraju fakultet po dobijenim poenima. Pripremanje za taj državni ispit omogućava srednjoškolcima u Turskoj da budu spremni za barem prvu godinu fakulteta. S obzirom da sam ja završila smjer Turistički tehničar, postajalo je mnogo toga na što sam morala da dopunim na prvoj godini studija. Nakon prve godine nije postojala razlika između domaćih studenata i recimo mene. Tako da bih svakako preporučila svim osnovcima upis u Srednju stručnu školu, jer to je jedan zaista divan kolektiv učenika i profesora koji teži ka boljem obrazovanju“.

 

                                                                    Autor teksta: Novinarska sekcija Srednje stručne škole

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама