Kako da prepoznate zarazni kašalj kod psa?

Thinkstock

Zarazni kašalj kod pasa je prilično neprijatna, dugotrajna i zarazna bolest sa kojom se u gradovima redovno susrećemo, posebno u jesen kada dolazi hladnije vreme.

Prvi simptomi su suv i nadražen kašalj praćen nagonom za povraćanje. Pojavljuju se iznenada i vrlo često kada pas počne brže da diše, za vreme igre ili šetnje.

Ako se ne leči, može doći do smanjenja apetita i povećanja telesne temperature. Kod pasa koji se nalaze u neadekvatnim uslovima često se razvije i upala pluća. Kašalj kod pasa mogu da izazovu različiti uzroci, od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glisti, pa sve do bolesti srca.

Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica. Najčešći uzročnici su razni virusi i bakterija Bordetella bronchiseptica. Primarni uzročnik upale dušnika, po pravilu, je virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije.

Virusni kašalj, ili „kašalj kaveza“ (kennel cough) najčešće se javlja kod uzgajivača ili u azilima, gde se veliki broj pasa nalazi na malom mestu, ali vrlo često se javlja i u urbanim sredinama, gde je velika koncentracija pasa. Prenosi se vrlo lako i može biti dugotrajan i iscrpljujuć za psa ako se ne leči.

Terapija se sastoji u davanju lekova koji suprimiraju kašalj i, po potrebi, antibiotika, ako preti sekundarna infekcija.

Vrlo važno za vreme terapije je i to da pas maksimalno miruje, pa stoga šetnje smanjite na minimum. Od komplikacija najčešće dolazi do hroničnog bronhitisa.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама