Kakvi ste kad malo više cugnete?

Pojedine osobe genetski su predodređene da posle „druženja sa čašicom“, postanu impulsivnije ili agresivne. Kakvi ste vi kad malo više „nategnete“?

Genetska mutacija receptora, neurotransmitera serotonina 2B, odgovorna je za ovakvo ponašanje, ustanovili su istraživači Univerziteta u Helsinkiju.

Ovo otkriće može da pomogne u objašnjenju zašto neki ljudi ne mogu da se kontrolišu kada popiju i skloni su nedoličnom ponašanju čak i posle konzumiranja relativno male količine alkohola, naveli su istraživači.

Uloga serotonina 2B do sada nije bila u potpunosti dokučena mada su neka prethodna istraživanja navodila da je u vezi s impulsivnim ponašanjem.

Nova studija je pokazala da je mutacija gena prisutna među 2,2 odsto stanovništva Finske, ili oko 100.000 Finaca. U tekstu se, koji je objavio „Indipendent“, ne precizira na kom uzorku je sprovedeno istraživanje.

Rezultati ukazuju na to da su osobe sa ovom mutacijom više impulsivne i u treznom stanju.Konzumiranjem žestokih pića samo povećavaju šansu da izgube samokontrolu, ocenio je Rupe Tikanen, psihijatar sa Univerziteta u Helsinkiju.

 

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама