Kim Džong Un poručio da će sa Trampom izgraditi lijepu budućnost

Tramp i KIm Džong Un

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un ocijenio je predstojeći sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom kao “istorijsku priliku” tokom razgovora sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom koji je boravio u Pjongjangu, prenijela je danas sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim je rekao da će samit s Trampom biti “istorijski sastanak” i “odličan prvi korak” dodajući da će poboljšati situaciju na Korejskom poluostrvu i “izgraditi lijepu budućnost”.

Lider Sjeverne Koreje prvi put javno pominje predstojeći sastanak s Trampom, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Pompeo je boravio u Pjongjangu kako bi dogovorio detalje sastanka koji treba da bude održan narednih nedjelja kao i zbog oslobađanja trojice Amerikanaca zatočenih u Sjevernoj Koreji.

Kim Džong Un je izjavio i da je prihvatio predlog SAD da oslobodi američke državljane koji su se nalazili u zatvoru u Sjevernoj Koreji i pomiluje ih.

Državna sjevernokorejska agenicja ocjenjuje da je to najnoviji znak poboljšanja odnosa između dugogodišnjih protivnika, a uoči istorijskog samita izmedđu Trampa i Kima, prenosi Tanjug.

Radi se o Kim Dong Čulu, američkom državljaninu, rođenom u Južnoj Koreji, koji je uhapšen 2. oktobra 2015. godine. Prije hapšenja, Kim (64) je vodio kompaniju u Specijalnoj ekonomskoj zoni Rason na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, navode sjevernokorejski državni mediji. On je osuđen na 10 godina zatvora i prinudni rad u aprilu 2016. godine zbog navodne subverzije društvenog sistema Sjeverne Koreje i špijunaže.

U aprilu 2017. godine na aerodromu u Pjongjangu uhapšen je i Toni Kim, koji je poznat i po svom korejskom imenu Kim Sang-duk, zbog, kako je navela sjevernokorejska novinska agencija KCNA, počinjenih “krivičnih neprijateljskih djela u cilju prevrata” u Sjevernoj Koreji. KCNA, međutim, nije navela kakva je tačno krivična djela Kim navodno počinio.

Predavao je knjigovodstvo na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu, jedinom univerzitetu u Sjevernoj Koreji koji se finansira iz privatnih sredstava. Univerzitet je negirao da njegovo zadržavanje u pritvoru ima ikakve veze s njegovim radom u toj ustanovi. Kim je prethodno predavao korejski jezik na jednom univerzitetu u kineskom gradu Janđi.

Posljednji je, 6. maja 2017, uhapšen Kim Hak Song, koji je radio na razvoju poljoprivrede na eksperimentanoj farmi, kojom je rukovodio Univerzitet nauke i tehonologije u Pjongjangu.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама