Kim ozbiljan u denuklerizaciji Koreje

 (Foto Beta/AP)

Predsjednik SAD Donald Tramp ocijenio je u Vašingtonu da je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un „ozbiljan“ u želji da denuklearizuje svoju zemlju.

„Mislim da je ozbiljan. Mislim da je apsolutno veoma ozbiljan“, rekao je Tramp na konferenciji s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom.

Tramp je, međutim, dodao da bi njegov susret s Kimom u Singapuru „mogao biti održan malo kasnije“ od predviđenog 12. juna.

Sjeverna Koreja je nešto ranije zaprijetila otkazivanjem samita, ako bi SAD pokušale da je natjeraju da se unilateralno odrekne nuklearnog oružja.

Tramp je ocijenio da je vidljiva promjena tona Sjeverne Koreje nakon drugog susreta Kim Džong Una s kineskim predsjednikom Si Đinpingom, glavnim saveznikom Pjongjanga.

„Bilo je razlike kada je Kim Džong Un drugi put bio u Kini. Imao je drugačiji stav poslije tog sastanka i bio sam malo iznenađen. Stvari su se potom promijenile i mogu reći samo da me je to učinilo jako srećnim“, rekao je Tramp, upitan o ulozi kineskog lidera.

Prema njegovim riječima, nije isključen ni novi sastanak lidera dvije Koreje, nakon prošlomjesečnog samita na granici, punog simbolike.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама