Knjiga Zorice Joksimović i na engleskom

Drugo izdanje knjige Zorice Joksimović „Od vode i kamena do priče i pričanja”, prevedeno na engleski jezik, promovisano je u Budvi, saopštili su iz Narodne biblioteke tog grada.

Autorka je naglasila da je njena zbirka kratkih priča prilog odbrani kulture Budve.

„To što je knjiga prevedena i što će naći stanište i van granica zemlje su umnogome doprinijeli poslenici kulture i turizma”, istakla je Joksimović.

Prevodilac Dragan Vugdelić je naglasio da nije lako prevoditi njen stil na strani jezik.

„Dosta ima civilizacijskih detalja koji odlično zvuče u dotičnoj sredini, ali ne znače mnogo u drugoj sredini koja koristi jezik prevoda. Dosta ima teškoća u prevodu lokalizama, posebno kada se prevodi sa našeg jezika na strane jezike, jer ako se i nađe nešto slično, najčešće ne mora da u drugom jeziku ima isto značenje kao kod nas”, kazao je on.

Vugdelić je istakao da je imao olakšicu, jer se radilo o našem terenu,  događajima i mjestima koja su mu bliska, a jezik originala je „čitljiv, pitak, razumljiv, jasan tako da je Zorica kao profesor književnosti i jezika pokazala čistoću izraza koja je olakšala prevođenje.”

Iz Turističke organizacije Budva su istakli da je „Od vode i kamena do priče i pričanja“ vid arhivske riznice, koja će čuvati od zaborava priče o Budvi prepričavane decenijama.

Predstavnica Narodne Bibilioteke Budva Stanka Stanojević je kazala da, čitajući priče koje je napisala Joksimović,  iščitavamo raniji tekst legende, a takav postupak podsjeća na palimpsest.

„Čini se da je u obradi legendi namjerno koristila i arhaizme i zaboravljene sintagme, kao i danas manje zastupljene glagolske oblike sa ciljem očuvanja jezičkog i duhovnog blaga, ali i da je naprosto pratila kurs legende”, poručila je ona.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама