Ko češće pere ruke – muškarci ili žene?

Foto: Thinkstock

Žene nakon obavljanja nužde temeljnije peru ruke u odnosu na muškarce, pokazalo je nemačko istraživanje koje zaključuje da oba pola treba da se dodatno poprave.

Prema istraživanju privatnog univerziteta SRH u gradu Hejdelbergu, 11 odsto muškaraca nije uopšte opralo ruke nakon odlaska u toalet, kao ni tri odsto žena.

Vodu i sapun koristilo je 82 posto žena, ali tek 51 posto muškaraca.

„Za potrebe istraživanja, 10 studenata psihologije posmatralo je ruke oko hiljadu posetioca javnih toaleta tokom jednog meseca“, kazao je autor istraživanja Frank Musolesi.

„Studenti su stajali neprimetno u prostorima za pranje ruku u javnim WC-ima u restoranima brze hrane, uslužnim prostorima na autoputevima, železničkim stanicama, kao i u toaletu univerzitetske menze“, kazao je Musolesi.

Ranije istraživanje savezne kancelarije za zdravstveno prosvećivanje sprovedeno 2013. godine utvrdilo je da je 95 posto muškaraca odgovorilo da „gotovo uvek“ opere ruke nakon upotrebe toaleta, a takav odgovor dalo je i 98 posto žena.

Savezna kancelarija preporučuje da pranje ruku sapunom i vodom traje najmanje 20 sekundi nakon upotrebe toaleta i da se pritom ne zaboravi da dobro oprere i prostor između prstiju.

Prema istraživanju univerziteta u Hejdelbergu, samo je osam posto posmatranih žena i muškaraca na taj način opralo ruke nakon korišćenja toaleta.

Sedam posto ruke nije opralo, 27 posto samo je vodom nakvasilo ruke, a 58 posto koristilo je sapun i vodu ali ruke nije opralo dovoljno temeljno.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама