Komšije privukle giganta: Rimac postao partner Porschea

Rimac C Two

Porsche je postao vlasnik 10% akcija hrvatske kompanije Rimac koja se bavi razvojem električnih automobila i komponenti.

Početkom juna Porsche je objavio da će se njegov prvi potpuno električni automobil zvati Taycan, a samo par sedmica kasnije, nemački proizvođač saopštio je da je kupio deseti deo Rimac Automobila, hrvatske firme koja je postala svetski poznata po dva supersportska modela na struju i po visokotehnološkim rešenjima za elektroautomobile.

“Razvojem električnih supersportskih dvoseda, kao što su Concept One i C Two, kao i kljućnih sistema za vozila na struju, Rimac je impresivno demonstrirao šta sve može da uradi na polju elektromobilnosti”, kaže Luc Meške iz Porschea.

„Smatramo da su ideje i pristupi kompanije Rimac Automobili izuzetno obećavajući i nadamo se da ćemo tesno sarađivati sa njima u okviru razvojnog partnerstva“.

Rimac, koji je svoj biznis pokrenuo 2009. u garaži, trenutno zapošljava 400 radnika. Primarni fokus kompanije je razvoj tehnologije visokonaponskih baterija i električnih pogonskih sistema.

„Ovo partnerstvo je važan korak za našu firmu na putu da postanemo dobavljač komponenata i sistema za auto-industriju u oblasti elektrifikacije, povezivosti, kao i u uzbudljivom području naprednih elektronskih sistema asistencije vozaču“, rekao je izvršni direktor i osnovač kompanije, Mate Rimac.

Rimac C Two
Rimac C Two

Ime Rimac u auto-industriji postalo je šire poznato zahvaljujući električnom supersportskom modelu Concept One, koji je predstavljen pre nekoliko godina.

Ipak, planetarnu popularnost doživeo je u leto 2017, nakon udesa poznatog britanskog voditelja, Ričarda Hamonda, koji je u Švajcarskoj slupao jedan Concept One. 

Na sajmu automobila u Ženevi 2018. godine Rimac je predstavio još moćniji i napredniji, električni C Two, sa čak 1.914 kosnjih snaga, obrtnim momentom od 2.300 Nm, i maksimalnom brzinom od 412 km/h, dok vozilo od 0-100 km/h ubrzava za 1,85 sekundi.

Cena automobila iznosi 1,7 miliona evra, a osim nadrealne snage i ubrzanja CTwo nudi i četvrti stepen autonomne vožnje i najsavremenije tehnološke „gedžete“ današnjice.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама