Kosovo: Albanci napravili haos na praznik! (VIDEO)

Albanci iz Mušutišta, opština Suva Reka na Kosovu blokirali su put koji vodi prema ovom selu, a kojim je trebalo da prođu proterani i raseljeni Srbi. Sukobili se sa policijom.

Pripadnici specijalne kosovske policije posle sukoba sa demonstrantima Albancima iz sela Mušutišta, kod Suve Reke, oslobodili su danas jednu traku i prolaz prema crkvi Bogorodice Odigitrije, kuda treba da prođu proterani i raseljeni Srbi.

Oko 150 raseljenih Srba nalazi se u tri autobusa i čekaju da se stvore bezbednosni uslovi kako bi nastavili put ka Mušutištu. Sa njima je i ministar za povratak Dalibor Jeftić.

Policajci su u opremi za razbijanje demonstracije sa šlemovima i štitovima.

Pripadnici specijalnih jedinica intervenisali su kako bi primorali okupljene Albance da se raziđu i pri tome su upotrijebili suzavac i palice, a nekoliko lica je privedeno.

Albanci iz tog sela sukobili su se jutros sa policijom kada su blokirali put koji vodi prema selu, a kojim treba da prođu proterani i raseljeni Srbi.

Došlo je do sukoba demonstranata i pripadnika kosovske specijalne policije, koja je uhapsila više demonstranata i upotrebila suzavac i palice.

Na licu mesta nalaze se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su, kako javlja Tanjugov reporter s lica mesta, uhapsili nekoliko demonstranata i pokušavaju da oslobode prolaz Srbima.

Policajci su u opremi za razbijanje demonstracije sa šlemovima i štitovima.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika velike Gospojine.

Demonstranti nose albanske zastave i uzvikuju parole „UČK, UČK“.

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Srbe je zaustavila policija i oni čekaju rasplet događaja. Oni su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gde ih je policija zaustavila.

Raseljeni i proterani Srbi čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbedno sprovedeni do porušene crkve, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Djorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама