Lihtenštajn: Evropska zemlja bez kriminala

Prije nekoliko godina Lihtenštajn je donio pravilnik ponašanja za useljenike. U njemu stoji da je preporučljivo biti vrlo tih u zvanično vrijeme ručka – od 12 do 13:30.

Ova mala zemlja, smještena između Austrije i Švajcarske, krije brojne zanimljivosti, a mi vam predstavljamo najupečatljivije.

* U Lihtenštajnu gotovo da nema kriminala. Posljednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika. Svako ko je osuđen na kaznu dužu od dvije godine odlazi u zatvor u Austriji. Ljudi se u ovoj zemlji osjećaju toliko sigurno da većina čak i ne zaključava ulazna vrata.

* Švajcarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Švajcarski vojnici (njih 170) su naoružani puškama, ali bez metaka, tokom vojne vježbe slučajno prešli granicu.

* Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtovima dvorca Vaduz.

* Glavni grad Lihtenštajna je Vaduz, u kom živi 5.425 stanovnika. To je ujedno i najveći grad u toj zemlji.

* Lihtenštajn je vodeći svjetski proizvođač vještačkih zuba. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent predvodi svijet u proizvodnji vještačkih vilica i navlaka, s ukupnim udjelom na tržištu od 20%.

* Prije pet godina mogli ste da iznajmite cijelu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s Airbnb servisom, ponuđen je prostor za smještaj 150 gostiju, isprobavanje vina s princom i kreiranje personalizovane novčane valute, privremenog karaktera. Zadovoljstvo je koštalo 70.000 dolara.

* Prije nekoliko godina Lihtenštajn je donio pravilnik ponašanja za useljenike. U njemu stoji da je preporučljivo biti vrlo tih u zvanično vrijeme ručka – od 12 do 13:30.

 

* Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

* U Lihtenštajnu je zvanični jezik njemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim narečjem, drugačijim od standardnog njemačkog jezika.

* Sve do 1984. godine zbog propadanja tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je referendum uspio tek iz četvrtog pokušaja, s 51,3 odsto glasova za.

kodex

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама