Majer upozorava: „Niko više nije bezbedan od hakerskih napada“

Foto: Gettyimages

Bivša direktorka Yahooa Marisa Majer progovorila je o velikom hakerskom napadu na kompaniju i upozorila da danas ni najveće kompanije s najboljom zaštitom nisu bezbedne od hakerskih napada.

Marisa Majer ove nedelje se pojavila pred senatskim odborom za trgovinu kako bi komentarisala hakerske napade na svoju bivšu kompaniju kojima su ugroženi svi korisnici Yahooa, odnosno više od 3 milijarde korisničkih naloga.

S obzirom na to da se ovaj napad dogodio dok je Majer bila izvršna direktorka kompanije, iskoristila je ovu priliku za izvinjenje svim korisnicima zbog hakerskih napada za koje je optužila ruske agente.

Majer je napomenula da se Yahoo godinama uspešno branio od brojnih napada – i privatnih i onih koji su sponzorisani od raznih država, ali da pre četiri godine kompanija nije uspela da se odbrani od napada ruskih agenata koji su probili zaštitu i dokopali se korisničkih podataka.

Majer je dodala da joj ni danas nije jasno na koji način je došlo do probijanja zaštite i upozorila da danas više niko nije bezbedan od ovakvih napada jer hakeri postaju sve sposobniji i moćniji, pa su sve kompanije, uključujući i najveće, s najboljom zaštitom, ugrožene od sličnih napada.

Yahoo je odmah nakon probijanja zaštite preduzeo sve mere za zaštitu korisničkih naloga, poboljšao zaštitu i kontaktirao policiju.

Zanimljivo je da Yahoo nije odmah saopštio da kako su ugroženi svi korisnički nalozi, već je prvobitno javio da su se hakeri domogli podataka samo određenog dela korisnika. Ipak, Verizon, koji je kupio Yahoo, prošlog meseca otkrio je pravu istinu o broju ugroženih naloga i o najvećoj krađi korisničkih podataka do sada.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама