Maslinovo ulje sa Krka i zvanično lekovito

Foto: Thinkstock

Da je ekstra devičansko maslinovo ulje sa hrvatskog ostrva Krk lekovito pokazali su i rezultati tehničko-tehnološki zahtevnih analiza sprovedenih u Grčkoj, piše Novi list.

Projekt Aristoil koji se financira iz programa Evropske unije Interreg Mediterranean odnosi se na naučno proučavanje, merenje i vrednovanje zdravstvene važnosti maslinovog ulja, a glavni partner tog međunarodnog projekta s hrvatske strane je Univerzitet u Splitu odnosno njegov Hemijsko-tehnološki fakultet.

Upravo s te adrese Krčanima su stigli dugo čekani rezultati merenja niza hemijskih parametara u njihovim uljima, a njima je sad i naučno potvrđeno da bi se krčka ekstra devičanska ulja mogla smatrati ne samo ukusnima i kvalitetnima, već i lekovitima.

“Sva četiri ulja pokazala su da su, svojim udelom fenola, odnosno najkorisnijih hemijskih sastava te namirnice, sva bila visoko iznad granice od 250 mg po kilogramu ulja, što se uzima za granicu utemeljenosti razmatranja njihove lekovitosti”, rekao je Goran Marević iz Društva maslinara “Drobnica” za Novi list.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама