Metak da je opaljen bilo bi krvoproliće

U Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. Na pitanja advokata i danas odgovara svjedok Mirko Velimirović.

10:23 Velimirović je kazao i da nije htio svog bratanića da upliće u dogovor sa Katnićem. „Moja stvar je da li ja njemu vjerujem ili ne“, naveo je Velimirović.

10:10 Na pitanje advokata da li bi i on ušao u Skupštinu, Velimirović je saopštio da bi bio do kraja sa narodom.  „Ja bih morao sa narodom da budem do kraja, da nismo uhapšeni morao bih da budem sa njima do kraja“, kazao je Velimirović.

„Da nije bilo oružja, ja bih došao na protest, ali nijesam dozvolio da se unese oružje“, pojasnio je Velimirović. On je naveo i da se  plašio svakoga. „Gledao sam da se čuvam, jer sam bio sam kad sam uništavao oružje“, kazao je Velimirović. On je pojasnio da mu je Sinđelić tražio da fotografiše oružje u Podgorici.

Velimirović je saopštio i da je nekoliko hiljada eura potrošio na prevoz gorivo ljude, koji su došli u Crnu Goru. Na pitanje advokata koliko je novca dao ljudima prije 13. i gdje im je dao novac. „Došli su u Nove Banovce tu smo se sreli i tu sam im dao novac“, kazao je Velimirović.

On je pojasnio da je 25.000 eura dao za oružje, a pet hiljada je potrošio za ostale potrebe.

09:55 Velimirović je objasnio i zašto je, nakon što je prijavio tužilaštvu planirani događaj, sa Sinđelićem nastavio da pričao kao i ranije.

„Kada sam rekao „da ne posumnja u mene“, mislio sam da razgovaram sa njim do kraja, zato što sam prijavio i rekao i to bih rekao i za svoje dijete, sve do kraja samo da ne dođe do toga do čega je trebalo da dođe. Da ne bude pucnjave u Crnoj Gori, jedan metak da je opaljen bilo bi krvoproliće. Ja govorim istinu, a vaše je da mi vjerujete ili ne“, kazao je Velimirović i dodao da mu je bilo bitno samo da oružje ne uđe u Crnu Goru.

Velimirović je kazao i da mu je specijalni tužilac prvo rekao da ne kupuje oružje. Velimirovi kaže da je potom Katniću pojasnio da je kupovinu dogovorio. „Onda su mi rekli uzmi to oružje, rasklopi i baci“, kazao je Velimirović.

09:44  „Ja sam rekao da nisam znao da li može Milo da se uhapsi, a ja sam sa njim (Sinđelićem) morao da pričam normalo kao i ranije“, kazao je Velimirović.

Zašto je i nakon toga pregovarao o visini nagrade, pitao je Velimirovića advokat Anđelić. „Morao sam da pričam sasvim normalno, da ne posumnja u mene, kada sam rekao koliko bi bila ta nagrada za hapšenje Đukanovića“, kazao je Velimirović.

09:35 „Bio sam siguran da će protesta biti 16. oktobra, po onome što mi je Sinđelić rekao“, kazao je Velimirović i dodao da je o tome komunicirao samo sa Sinđelićem.

On je saopštio i da mu nakon hapšenja, specijalni tužilac nije reako ni da hoće, ni da neće biti protesta u Crnoj Gori.  Velimirović je kazao i da osim oružja, nikakva druga uputstva nije dobijao od specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Velimirović je kazao i da nije strahovao da će ga Albanac sa Kosova – Fadilj prijaviti o kupovini oružja.

„Nije me bilo strah da sa Fadiljom pregovaram o kupovini oružja, jer je riječ o dobroj zaradi“, kazao je Velimirović. On nije mogao da kaže više detalja o identitetu Fadilja sa Kosova, od kojeg je kupio oružje.  On je saopštio i da ne zna da upravlja dronom, te da je na njemu bilo samo da ga prenese.

09:32 U sudnici je pušten razgovora, koji je Velimirović obavio sa specijalnog telefona.  „Ne znam dobro da rukujem sa tim telefonima, kad nisam mogao Nikolu da dobijem sa običnog telefona pokušao sam sa specijalnog“

09:24 Advokat Anđelić je pitao Velimirović zašto su se ljudi koje je doveo vratili u Zubin potok.

„Oni su mene čekali, rekli su mi da su me čekali dugo, otišli su prema Beranama i uhapšeni su“, kazao je Velimirović. On kaže da nije pitao tužioca, zašto je i on uhapšen, jer je bio nervozan.

„Tada mi je rečeno da sam i ja napravio krivično djelo, to udruživanje“, saopštio je Velimirović.

..

„Sinđelić mi je rekao da sa šifrovanog telefona možemo slobodno da pričano, ali je tačno da sam upotrebljavo šifru rakija“, kazao je Velimirović.

09:09  Velimirović je kazao da je nakon što sam prijavio  događaj 12.10.2016, svoje ljude iz Zubinog potoka doveo u Crnu Gori 15.10, jer kako kaže nije smio da odustane od planiranog.

Odgovarajući na pitanja advokata, Velimirović je kazao da je rekao Sinđeliću da će ljude da dovede u Crnu Goru. Advokat Branko Anđelić ga je potom pitao koja je svrha dolaska u Crnu Goru, ako je prijavio događaj i šta je očekivao.

„Odakle ja znam da li Sinđelić ima još nekoga iza sebe, ja sam morao da idem po planu“, kazao je Velimirović.

On kaže da je imao i sumnju da ga neko prati, kada je išao u tužilaštvo da prijavi plan.

Velimirović je kazao i da ljudima iz Zubinog potoka nije rekao da ima dogovor sa tužilaštvom.  „Njima sam rekao da idemo na protest, da pomognemo tim Srbima“, kazao je Velimirović.

Saopštio je i da je svom brataniću objasnio zašto je došlo do hapšenja. „On je to prihvatio, jer je i sam shvatio da bi došlo do krvoprolića da je to oružje prebačeno“, kazao je Velimirović.

rtcg.me

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама