„Mir i sloga najveće bogatstvo naroda“

(foto: RCG)

Život nauči da su mir i sloga najveće bogatstvo jednog naroda, istakla je za Radio Crne Gore devedesetdevetogodišnja Anđa Pižurica iz Bijele kod Šavnika.

„Ratove sam prošla…E, prokleti rat i prokleti ljudi koji to tražili. Kada jedno jutro zagrmi i sve uništi, šta onda možeš. Sloboda i mir i sloga su najvažniji“, naglasila je starica.

Anđa provodi dane sa dvadeset godina mlađim bratom Bogdanom i uživa u penziji koju je zaradila radeći decenijama šnajderski posao.

„Pazila me je familija i uvažavala i to me nije sramota kazati. Kako me je kuća pratila tako me je i selo čekalo. U Bijeloj se lijepo živjelo, dobar narod i bogato selo. Radilo se, obrađivalo to što se imalo, a rađao je krompir i spašavao“, prisjeća se ona.

U mnogočlanoj porodici Pižurica moralo se raditi.

„Nije rad bio težak ali su zime bile surove i duge. Izveži ono breme sijena u pojatu pa na igranku i sjednike, tako su mladi živjeli“, sjetno je kazala starica.

Ljeto  provodi sa bratom Bogdanom u Bijeloj, a zimi silaze u Nikšić. Prisjeća se Bogdan, inače inženjer metalurgije i magistar informatike, djetinjstva kada je starija sestra bila kao majka.

„Zapamtio sam kao dijete da smo bili na planini u kolibi, a roditelji negdje otišli, kada je neko rekao da prilazi medvjed. Koliba puna djece pa Anđa istrča, uze pušku i zarvori vrata iza sebe…Šklaparala je zatvaračom puške i tako medvjed ode na drugu stranu“, naglasio je Bogdan.

Priča iz Bijele kod Šavnika je priča o dugom i bogatom životu ali i priča o bratskoj i sestrinskoj ljubavi.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама