Mještani Pive od sjutra blokiraju put

Brezna

Mjestani pivskih sela Gornja Brezna i Donja Brezna blokiraće put izvodjačima radova na dalekovodu Lastva – Čevo – Pljevlja, koje realizuje Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Mještani su nezadovoljni  ponašanjem i odnosom CGES-a prema prostoru i mjesnoj infrastrukutri kao i vlasničkim imanjima na trasi Dalekovoda. Blokada puta će biti realizovana svakog dana od sedam sati i neće biti dozvoljen prolazak izvođačima radova, dok se ne ispune zahtjevi mještana.

Mještani su najavili protestno okupljanje revoltirarni nemarnim odnosom Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koji u ovom kraju gradi 410kW dalekovod Lastva – Pljevlja, prema putnoj infrastrukturi i biodiverzitetu, ali i, kako navode, nezakonitom ulaženju u posjed i uništavanju vlasničkih imanja koja se nalaze na trasi dalekovoda Lastva – Pljevlja.

Mještani navode da CGES neovlašteno obavlja radove, siječe šumu i uništava imovinu i djelove imanja, koja prethodno nije eksproprisao, ili to nije učinio u postupcima u skladu sa zakonima Crne Gore i Ustavom Crne Gore i nije prethodno utvrdio niti isplatio pravičnu naknadu odnosno obeštećenje.

Oni traže da se put popravi, odnosno napravi novi, da se mještani pošteno obeštete za svoja imanja, ali i da CGES, kao društveno odgovorna kompanija, investira u vodosnabdijevanje ovih pivskih sela, koja su medju rijetkima u Crnoj Gori koja još nemaju vodu.

stub
Na sastanku sa predstavnicima CGES-a, koji je inicirao CGES, nije postignut dogovor o odustajanju od protesta i blokade puta.

Iz CGES-a su naveli da je putnu infrastrukturu u najvećoj mjeri oštetio korisnik eksproprijacije za 110KW dalekovod, privatna kompanija “Krnovo Green Energy”, te da CGES snosi tek neznatan dio odgovornosti, i ponudili formiranje komisije koja će utvrditi stepen oštećenja. Mještane čija su vlasnička imanja uzurpirali, uputili su na sudske postupke. Naveli su, takođe, i da dovodjenje vode u selo nije u njihovoj nadležnosti.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама