Mladi ekolozi bolje upoznali Bjelasicu

Članovi ekološke sekcije Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Osnovne škole „Marko Miljanov“ i njihovi drugari iz ostalih bjelopoljskih škola na inicijativu NVO „Eko centar“ iskoristili su lijepo vrijeme početkom novembra, da obiđu nainteresantnije djelove planine Bjelasice i upoznaju se sa forističkim odlikama bjelopoljske strane a potom i obiđu Botaničku baštu u Dulovini kod Kolašina, poznatog botaničara Danijela Vinceka.

Tokom boravka na planini Bjelasici mladi ekolozi su se upoznali sa specifičnostima forističkog sastava Bjelasice čime je zadovoljen jedan od postavljenih ciljeva. Tamo su se po prvi put sreli sa velikim brojem endema koji su karakteristični za to planisko područje, istako je prof. biologije Tomo Tomović.

„Bjelasica predstavlja jedinstvenu bio-geografsku i ekološku cjelinu i jedan je od važnih segmenata izvornosti prirode, u kojoj se nalaze eko sistemi koji imaju značajne specifičnosti vezane za floru, i gdje se mogu uočiti brojne vrste drvenastih biljaka“, kazao je Tomović.

On je podsjetio da se u podnožju planine nalazi Nacionalni park „Biogradska gora“ koji zahvata i prostor prašume od 1600 hektara na kojem se nalazi 16 šumskih zajednica u kojim dominiraju bukove i jelove šume te 220 biljnih vrsta među kojima je veliki broj endema.

..

„Učenici su na konkretnim primjerima mogli da se bolje upoznaju sa endemima koji su specifični za to područje među kojima su munika, molika, planinski javor, crnogorski zvončić, zrnogorska petoprsta, dinarski rožac zatim lakušićev karanfil, pančićev mliječak, jezikolika hajdučka trava i sipasta hajadučka trava“, naveo je profesor biologije.

Danijel i Zora Vincek su mlade ekologe upoznali sa odlikama Botaničke bašte, prezentovali im mnoge od 500 vrsta biljaka koje se nalaze u bašti, među kojima je veliki broj endemičnih i ljekovitih biljaka.

„Najbolji način da se doprinese ekologiji je obrazovanje, poznavanje prirode i životne sredine te njegovanje ljubavi prema njenom očuvanju. Ekologija i botanika zavise od šuma ali i od mladih koji nijesu opterećeni ekonomijom i politikom jer su te djelatnosti, najčešće, sa ekologijom u velikom raskoraku“, naglasio je Vincek.

..

On je najavio upisivanje svih biljnih vrsta sa ovog područja, bez obzira da li su ljekovite ili otroven, atraktivne ili ne, u Evropski registar kada Crna Gora postane članica EU. Na kraju je svoje posjetioce posavjetovao da iniciraju osnivanje botaničke bašte u Bijelom Polju.

Svako može posaditi drvo, očistiti svoje dvorište ili učestvovati u nekoj akciji poput ove, poručio je učenik Damir Crnovršanin.

Kristinu Radović raduje što su mladi ekolozi i brojni i aktivni, jer je to dobra garancija da će biti zaštićena sva prirodna ljepota koja nas okružuje.

..

Iva Kljajević je oduševljena ljepotom Bjelasice i Nacionalnog parka „Biogradska gora“ i obradovana što postoji velika energija kod mladih ljudi da upoznaju i sačuvaju ono što im je priroda podarila.

Prof. Zehra Balić je govorila o specifičnostima i karakteristikama parka sa kojima su se učenici upoznali na konretnim primjerima.

Mladi ekolozi su bili u prilici da sagledaju jesenji aspekt planine i nacionalnog parka te da uoče veoma nizak vodostaj Biogradskog jezera koji je zadnji put na tom nivo, u ovo doba godine, bio prije 24 godine.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама