Najmanje 407 mrtvih u zemljotresu

(foto: Beta)

Broj žrtava u snažnom zemljotresu koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici u iranskoj provinciji Kermanšah porastao je na 407.

Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude veći, jer spasilačke ekipe nijesu stigle u udaljena područja. Zemljotres se osjetio u nekoliko iranskih provicija, a najteže je pogodio Kermanšah, gdje je proglašena trodnevna žalost.

U Kermanšahu je najveća bolnica veoma oštećena tako da povrijeđeni ne mogu u njoj da dobiju ljekarsku pomoć.

Zemljotres se osjetio i u Iraku, gdje je najmanje sedam osoba poginulo u regionu Kurdistana, izjavio je kurdski ministar zdravlja.

Irački zdravstveni i lokalni zvaničnici navode da je 321 osoba povrijeđena u oblasti Kurdistana, najviše je pogođen grad Darbandikan. 

Prema riječima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nema električnu energiju, pa se povrijeđeni odvoze u u susjedni grad, a veći broj zgrada i kuća je oštećen.

Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres – Rojters navodi 7,2. Tas s, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

Zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći dio zemlje, uključujući i Bagdad.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама