Napredak susjeda dobar i za Crnu Goru

Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Najava da bi Makedonija i Albanija do kraja naredne godine mogle početi pregovore o članstvu u Evropsku uniju (EU) može se pozitivno odraziti i na Crnu Goru, ocijenila je predsjednica Crnogorske panevropske unije, Gordana Đurović.

  „Svaka odluka dobra za jednu zemlju, dobra je za sve druge, pa tako i za Crnu Goru. Svi smo mi veoma povezani i od izuzetne je važnosti da svi naši susjedi rade na svojim reformama, što znači na svojoj bezbjednosti, stabilnosti i prosperitetu“, rekla je Đurović za Pobjedu.

Kako je navela, pored pozitivnog efekta prelivanja, ne treba zanemariti ni efekat rasta konkurencije u dinamici pregovora.

Đurović je dodala i da pitanje regiona, ukoliko bi reforme bile nastavljene u pravom smjeru, ne bi bilo visoko na dnevnom redu EU institucija, ali i da bi to bio dobar signal.

„To bi značilo da imamo više prostora da se bavimo i ekonomskim temama. Ove odluke svakako pozitivno utiču na integracionu dinamiku regiona, ali se, naravno, taj proces neće odvijati jednokratno, niti preko noći. Predstoji nam još dosta posla na tom putu“,istakla je ona.

Đurović je rekla da je ove godine Savjet definisao 75 zaključaka, koji su navedenom procedurom pretočeni u odluke, definisane kao generalne ocjene i zaključci i zaključci po zemljama.

„Tradicionalno je Crnoj Gori istaknuta potreba fokusa na ispunjenje Akcionog plana za poglavlja 23 i 24, a sve to s obzirom na lidersko mjesto u broju otvorenih poglavlja poslije šest godina pregovora, dobre rezultate ekonomskog rasta, povratak dijela opozicije u parlament, dobru regionalnu saradnju i susjedske odnose, kao i stopostotnu usklađenost spoljnopolitičkih pozicija sa EU,“ saopštila je Đurović.

mondo.mehttp://mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама