„NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži“

NATO štab u Sarajevu saopštio je danas da Alijansa ne tjera nikoga da joj se pridruži, već je to suverena odluka suverenih država.

„Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država“, naveli su u NATO štabu u Sarajevu, povodom Rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je usvojio parlament RS.

NATO štab je naveo da Alijansa nastavlja saradnju s institucijama BiH, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

U saopštenju se navodi da na zahtjev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkako je uspostavljen, krajem 2004, daje stručne savete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

„Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija“, naveo je NATO štab u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je za Klix.ba da je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou, kao i da se one moraju poštovati.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, u kojoj je navedeno da je RS neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

U rezoluciji se navodi da ranije donijeti akti Skupštine RS, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама