Naučnici tvrde da drugo dijete ima najveće šanse da postane kriminalac

Koje ste dijete u porodici može otkriti mnogo o vama, više nego mislite – na primjer, jeste li problematični, kakvog ste zdravlja, kakva vam je ličnost… Prema novoj studiji moguće je po tom podatku predvidjeti i hoće li neko biti kriminalac, otkriva Reader’s Digest.

Prema istraživanju Tehnološkog instituta u Mesačusecu u SAD-u, dječaci rođeni kao drugo dijete u obitelji imaju veće šanse da budu problematični (u poređenju sa starijim bratom ili sestrom). Slične rezultate dobili su i stručnjaci iz Danske i Finske.

Samim time što su možda problematičniji, veće su šanse i da će postati kriminalci.

Njihova problematičnost uglavnom nema veze sa zdravstvenim stanjem ili edukacijom. Zapravo, prema nekim studijama djeca rođena kao druga u porodici su obično zdravija. Imala su isto obrazovanje.

Problematična narav mogla bi biti rezultat toga što su kao djeca dobijali manje pažnje od svojih roditelja nego stariji brat ili sestra. Uz to, prvorođeni nisu imali konkurenciju u najranijem djetinjstvu, dok kod kasnije rođene djece to nije slučaj – oni su baš uvijek imali brata ili sestru i nikada pažnja roditelja nije bila usmjerena samo na njih, navedeno je u studiji.

Ipak, i sami stručnjaci priznaju kako su potrebna još mnoga istraživanja kako bi se otkrili drugi činioci osim roditeljskog uticaja.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама