Ne pogoršavati odnose sa S. Korejom

(Foto: Beta/AP) Arhiva

Kineski predsjednik Si Điping danas je pozvao sve strane da izbjegavaju zapaljivu retoriku i akcije koje mogu da povećaju tenzije na Korejskom poluostrvu. Si je u telefonskom razgovoru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom rekao da su Peking i Vašington zainteresovani za denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

„Relevantne strane moraju da se uzdrže i izbjegavaju riječi i djela koje će pojačati napetosti na Korejskom poluostrvu“, naveo je on.

Tramp je zahtjevao od Kine da izvrši pritisak na Pjongjang zbog nuklearnog programa koji bi mogao biti usmjeren protiv SAD, navodi agencija AP.

Kina je najveći trgovinski partner i izvor pomoći Sjeverne Koreje, ali kineski zvaničnici tvrde da ne mogu primorati Pjongjang da obustavi svoj nuklearni i raketni program.

Američki predsjednik Donald Tramp sinoć je najavio da će prekinuti svoj 17-dnevni radni odmor u Nju Džersiju da bi u ponedjeljak održao konferenciju za štampu u Vašingtonu.

On je rekao je novinarima da će održati „veoma značajan“ sastanak poslije kog će uslijediti „velika“ konferencija za štampu, ali nije otkrivao detalje.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама