„Ne živimo u svemiru i oblacima, moramo da se branimo“

Budimpešta — Ministar inostranih poslova Ivica Dačić navodi za B92 povodom izbegličke krize da ne živimo u svemiru i u oblacima i da moramo da branimo naše interese.

Kako kaže, u Mađarskoj nije primetio da su nezadovoljni referendumom, iskazana je politička volja koju vlada zastupa.

Na referendumu o članstvu Mađarske u EU, za ulazak u blok glasalo je 3.056.000 ljudi, a sada je 3.204.000 osoba reklo „ne“ na referendumu, kazao je Orban.

Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata, što funkcioneri vladajuće stranke i vlade ipak tumače kao pobedu.

„Više ljudi je glasalo protiv kvota od onih koji su glasali za ulazak Mađarske u EU. Njihova politika se neće menjati kada je reč o izbegličkoj krizi“, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija se od samog početka izbegličke kriza ponašala konstruktivno, želeći da bude deo jedinstvene evropske politike.

„Te politike nema, svako se ponaša shodno svojim interesima. Srbija se tu nalazi između dela EU kroz koji prolaze migranti i drugog koji zatvara granice. Moramo da vodimo računa o svojim interesima“, ističe ministar inostranih poslova.

On to kaže u danu u kojem je predsednik Tomislav Nikolić rekao da će Srbija, ako zemlje Evropske unije ne budu prihvatale migrante, morati da zatvori granicu.

Ipak, Dačić navodi da je premijer Vučić rekao da Srbija neće podizati ograde, ali da mora da se čuva kako bi zaštitila svoje interese.

„Ne možemo da prihvatimo da podnesemo najveći teret krize, da svi stignu u do Srbije i da ne mogu da uđu u Mađarsku ili Hrvatsku. Potrebna je koordinacija sa zemljama iznad nas, sa Mađarskom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Pored toga, mi budno motrimo i šta se dešava u odnosima Turske i EU i da li će ponovo doći do migrantskog talasa“, kaže Dačić za B92 u Budimpešti.

„Ne živimo u svemiru i oblacima, moramo da branimo svoje interese“, ističe on.

Govoreći o rezultatima lokalnih izbora u BiH na kojima je Ćamil Duraković izgubio vlast u Srebrenici, Dačić kaže da su rezultati izbora ono zbog čega niko ne bi trebalo da se ljuti.

„Koliko vidim, izbori su prošli u mirnoj atmosferi. Sada se treba okrenuti svakodnevnim aktivnostima. Nikakvih problema neće biti ako dođe do promene vlasti. Propali su svi pokušaji da se lažno dođe do problema“, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, sličan rezultat izbora u Srebrenici, samo sa drugačijim pobednikom, viđen je i prošlog puta. Tada su Srbi bili nejedinstveni, kao sada Bošnjaci i tada je Duraković izabran.

„Svi sada treba da spuste loptu, izbori moraju da se poštuju svuda, pa i u Srebrenici“, zaključuje Dačić za B92 u Budimpešti.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама