Nema razloga za protestnu notu SAD-u

Sjedinjene Američke Države (SAD) se ne miješaju u izbore u Crnoj Gori, tako da nije bilo razloga da Vlada uputi protestnu notu Vašingtonu, kazao je danas u Skupštini Crne Gore ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, komentarišući ocjene da se ambasadorka SAD Margaret Uehara miješa u unutrašnje stvari naše zemlje.

Ministri su danas u parlamentu odgovarali na poslanička pitanja. Tražili su se odgovori na pitanja ko su prijatelji, a ko neprijatelji države, do čega se došlo tokom rasprave o odnosima Crne Gore sa Rusijom i SAD-om.

Poslaniku DF-a Jovanu Vučuroviću sporno je što je američka ambasadorka čestitala DPS-u rezultat na lokalnim izborima, ocjenjujući da je to skandal.

„Koliko ste puta uputili diplomatsku notu ili upozorili ambasadorku SAD da se ne miješa u unutrašnje stvari naše zemlje, pošto ona to radi u kontinuitetu? Ambasada SAD čestita DPS-u na krađi na izborima, iako su im usta puna izbornog zakonodavatva. Ovim činom je uvrijedila opozicione birače“, naveo je Vučurović.

Darmanović je istakao da nije neuobičajeno da se pozdrave izbori u zemlji, kao ni da se komentarišu procesi u trećim zemljama.

„Ministarstvo vanjskih poslova nije protestovalo prema SAD, jer nije imalo povod“, kazao je on.

U parlamentu je danas bilo riječi i o pokušaju terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine, kao i o procjenama da Rusija planira da se miješa u predstojeće predsjedničke izbore.

„Na kojim saznanjima temeljite vaše proizvoljne ocjene da je moguće proizvoljno mijesanje rusije u izborni proces“, pitao je Milun Zogović (DF).

Darmanović je rekao da je miješanje Rusije u izborne procese drugih zemalja svakodnevna tema.

„Razumna ocjena je svake države da ispolji oprez kada su u pitanju svaki naši predstojeći izbori. Mi se naravno nadamo da ovoga puta do toga neće doći“, naveo je ministar vanjskih poslova.

Osim Darmanovića, na pitanja poslanika odgovarali su ministar prosvjete Damir Šehović, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама