Nije nezaustavljiv: Kralj terenaca zaglavio se u snegu

Mercedes-AMG G63 6×6 jedan je od najmoćnijih i najskupljih terenskih automobila na svetu, ali je i pored pogona na 6 točkova i velikog odstojanja od tla izgubio bitku sa snegom u Kortini D’Ampeco.

Monstruozni terenac koji može da prođe i tamo gde bi se verovatno sva druga of-roud vozila zaglavila ipak je naišao na nepremostivu prepreku – duboki sneg u italijanskim Dolomitima.

Na Instargramu je objavljen snimak na kome se vidi kako vozilo za uređivanje ski staza pokušava da iz snežnog nanosa izvuče Mercedes G63 6×6, koji je ostao zarobljen uprkos pogonu na sve tri osovine, odstojanju od tla koje iznosi 460 mm i specijalnim gumama na točkovima od 37 inča:

Na drugom videu prikazano je kako se vozač zabavljao u Mercedesovom terencu vozeći kroz dubok sneg, pre nego što se zaglavio:

Mercedes-AMG G63 6×6, koji je pravi monstrum na točkovima, ima impozantne dimenzije: njegova dužina je 5.867 mm, širina 2.111 mm a visina čak 2.209 mm.

Dozvoljeni napadni ugao prilikom prilaska prepreci je 52 stepena, a pri silasku ovaj ugao iznosi 54 stepena. Kako bi vozilo bilo u stanju da se izbori i sa najtežim terenima i vremenskim uslovima, ima brojne mogućnosti za blokiranje pojedinih točkova, ali i opciju daljinske kontrole pritiska u pneumaticima (ispumpavanja i dopumpavanja guma komandama iz kabine).

Ispod haube ovog vozila nalazi se 5.5 litarski bi-turbo agregat sa 544 ks i 760 Nm obrtnog momenta, koji je uparen sa 7G-tronic automatskim menjačem.

Kada se pojavio 2014. godine, Mercedes-AMG G63 6×6 u Nemačkoj je koštao oko 400.000 evra. Napravljeno je i prodato svega 100 ovih vozila.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама