Nikola i Bosch zajedno do vodonično-električnih kamiona

Foto: Bosch

Do 2021. godine, „Nikola Motor Company“ predstaviće Nikola Jedan i Dva, liniju vodonično-električnih kamiona sa nultom emisijom štetnih izduvnih gasova koji će razvijati više od 1.000 ks i preko 2.700 Nm obrtnog momenta.

Novi pogonski sistem razvijen je zahvaljujući partnertstvu između kompanija Nikola i Bosch. Ove dve kompanije osmislile su sistem od samog početka, a zahvaljujući Bosch-u i njegovoj proizvodnji e-osovina omogućeno je ranije predstavljanje električnog kamiona na tržištu.

E-osovina je prilagodljiva, modularna platforma sa motorom, upravljačkom elektronikom i transmisijom u jednoj kompaktnoj jedinici. Ovo je čini pogodnom za električnih vozila bilo koje vrste, od malih putničkih automobila do lakih komercijalnih vozila.

Kompanije Nikola i Bosch će koristiti ovaj koncept da bi komercijalizovali prvu e-osovinu na svetu sa dualnim motorom za teška komercijalna vozila. E-osovina će biti uparena sa specijalno razvijenim pogonskim sistemom vodoničnih gorivnih ćelija – takođe zajednički konstruisanim od strane kompanija Nikola i Bosch.

Kompletno upravljanje vozila biće zajednički razvijeno i zasnovano na upravljačkom softveru i hardveru Bosch-a.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама