Nissan kupuje Mitsubishi?

Nakon skandala o potrošnji goriva – Nissan bi mogao imati koristi.

Mitsubishi je prošlog mjeseca priznao da su varali na testovima o potrošnji goriva, odnosno da su prodali više od 600 hiljada vozila koja troše više nego što je kupcima rečeno. Uslijedila su izvinjenja čelnika, ali i žestoki pad akcija na berzi. One su sad skoro duplo niže. Tu se u priču uključuje Nissan, koji inače ima zajedničke projekte sa japanskim kolegama. Ta kompanija je, inače, i ukazala na nepravilnosti.

Prema navodima svijetskih, naročito japanskih medija, Nissan bi mogao kupiti 30 do 40 odsto udjela u Mitsubishi-ju i tako postati većinski vlasnik. Mitsubishi drži 60 odsto dmaćeg tržišta malih gradskih automobila, pa su u Nissan-u izgleda uradili računicu. Šuška se da bi taj potez mogao koštati skoro 2 milijarde dolara. Pritom, Mitsubishi je priznao da je varao na testovima za sve automobile u Japanu još od 1991., pa će uspostavljanje povjerenja biti još jedan od zadataka novog vlasnika.

Mitsubishi je, pritom, mnogo zastupljeniji na azijskom tržištu, što govori da je ova kombinacija za Nissan samo dobitna. Analitičari očekuju da će se Japanci okrenuti električnim automobilima. Baš kao što je i Volkswagen nagovijestio nakon skandala o emisiji štetnih gasova.

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама