Noću vas hvataju grčevi u nogama? Evo što treba da uradite

Zbog neugodnih bolova u nogama možemo dobar dio noći da provedemo budni. Evo savjeta kako se boriti s takvom nesanicom.

Grčevi u nogama mogu da upućuju na nedostatak kalijuma i magnezijuma, koji igraju važnu ulogu u održavanju normalne funkcije nerava i mišića. Budući da veći dio dana provodimo u sjedećem ili stojećem položaju, i to može može biti uzrok pojave grčeva.

Za trenutno olakšanje, ispravite ili masirajte listove sve dok se mišići ne opuste. Ako često osjećate grčeve u nogama tokom noći, uradite nekoliko vježbi istezanja prije odlaska na spavanje.

Jedan od najčešćih uzroka za grčenje mišića jest manjak kalijuma u tijelu zato se preporučuju namirnice koje obiluju ovim mineralom, poput banana i krompira. Još jedan odličan način da tijelu date kalijum je da tokom dana pijete vodu u koju ste dodali kašičicu jabukovog sirćeta i domaćeg meda.

Kako biste što prije opustili dio tijela koji je zahvatio grč, stisnite to mjesto i držite oko 15 sekundi, zatim opustite mišić i ponavljajte dok bol ne popusti. Pomoći će i topli oblozi ili kupka.

Zatim, možete probati i tinkturu (razrijeđenu u vodi) antispazmatične biljke, kao što je matičnjak, poznat i kao limunova trava.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама