Nove Nasine fotografije Zemlje ostavljaju bez daha

Američka svemirska agencija (NASA) nedavno je objavila 3 miliona fotografija termalnih emisija na Zemlji, koje je snimio japanski radiometar Aster (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Readiometer).

Pozamašna baza, koja je opisana kao ‘multimodalna verzija Guglovih mapa’, omogućava svima da zavire u detaljno prikazane velike prirodne promene koje su se dogodile u brojnim regijama širom sveta.

Jedan od takvih događaja dogodio se u martu ove godine, kada je euptirao vulkan Momotombo u Nikaragvi.

Foto: NASA
Foto: NASA

Severna Koreja iskusila je prethodne godine jednu od najvećih suša u istoriji. Na levoj fotografiji prikazana je suša iz 2002. godine, a upoređivanjem se jasno može uočiti koliki deo vegetacije je uništo poslednji suvi talas.

Foto: NASA
Foto: NASA

Severozapadno od Los Anđelesa u Kaliforniji, 28. septembra izbio je veliki požar koji je zahvatio područje od 9.300 hektara. Plamen je označen crvenom bojom.

Foto: NASA
Foto: NASA

U prolazu između planina San Bernardino i San Gejbrijel u Južnoj Kaliforniji, 2003. godine zabeležen je snimak požara koji je uništio 450 građevinskih struktura i proširio se na više od 320 kvadratnih kilometara.

Foto: NASA
Foto: NASA

Na fotografiji Anda duž granice između Čilea i Bolivije, naglašena je različitim bojama razlika između fizičkih svojstava različitih materijala. Starovulkani Olka i Paruma označeni su crvenom bojom. Snimak je nastao 7. aprila 2007. godine.

Foto: NASA
Foto: NASA

Ovaj snimak nastao je 2000. godine, i pokriva područje dimenzija 37 sa 28 kilometara. Na njemu se može videti veliko more linearnih dina u Saudijskoj Arabiji. Zbog prisustva minerala koji sadrže gvožđe oksid, jedan deo dina obojen je u žutu boju, dok se plavi deo sastoji od gline u mulja.

 Foto: NASA
Foto: NASA

Krajem jula 2010, snažni monsuni prouzrokovali su velike poplave u nekoliko pakistanskih pokrajina. Prikazana fotografija nastala je nad Sukurom 18 avgusta.

Foto: NASA
Foto: NASA

Na prikazanoj fotografiji nalaze se jugozapadni deo glečera Malaspina i Ledeni zaliv na Aljasci.

Foto: NASA
Foto: NASA

Južno od Mosula u Iraku, 2003. godine izbio je požar u pogonu za proizvodnju sumpora. Oblaci gasa koji sadži sumpor obojeni su purpurnom bojom.

Foto: NASA
Foto: NASA

Snažni obalni vetrovi formirali su najveće dine na svetu u nacionalnom parku Namib-Naukluft u Namibiji.

Foto: NASA
Foto: NASA

U blizini granice između Ajdahoa i Montane, seča drveća prouzrokovala je nastanak šare u obliku šahovskog polja.

Foto: NASA
Foto: NASA

.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама