Novi satelit: Hoće li NASA pronaći novu Zemlju

Foto: Mondo/Mario Milojević

Novi satelit NASA, dizajniran da otkriva svjetove nalik zemlji, oko zvijezda iz našeg solarnog sistema biće u podne lansiran Spejs X raketom sa Floride.

Satelit TESS (Transitung Exoplanet Survey Satellite) trebalo bi da, posle dvodnevnog odlaganja zbog tehničkih problema, biće lansiran u 18.30 po lokalnom vremenu (11:30 CET) iz stanice Kejp Kanaveral.

Njegova misija trajaće dvije godine i koštaće 337 miliona dolara, prenosi Rojters.

Satelit TESS je dizajniran da nadogradi rad svemirskog teleskopa Kepler, koji je otkrio najveći dio od oko 3.700 egzoplaneta dokumentovanih od strane astronoma tokom proteklih 20 godina.

Kako se navodi, NASA očekuje da se precizno utvrdi hiljade nepoznatih svetova, od kojih je oko 100 možda veličine Zemlje ili duplo veće od nje.

Očekuje se i da se TESS fokusira na oko 200.000 unaprijed odabranih zvijezda koje su bliže zemlji, ali i na zvijezde koje naučnici nazivaju „crveni patuljci“, a koje su manje, hladnije i postoje duže nego Sunce.

Te zvijezde „crveni patuljci“ imaju veliku vjerovatnoću da su veličine Zemlje i time su potencijalno pogodnije za bliže istraživanje.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама