Obilježen Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva

Prigodnom izložbom edukativnih kompleta i učila iz oblasti elektronike, robotike i mikro-procesorskih i mikro-kontrolerskih tehnologija, danas je u Podgorici obilježen 17. maj-  Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, saopšteno je iz Saveza radio- amatera Crne Gore.

Izložbu su otvorili predsjednik Saveza radio-amatera Crne Gore, Obrad Mišo Stanišić i generalna direktorica direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Ratka Strugar.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva se obilježava povodom potpisivanja prve Međunarodne telegrafske konvencije, kao i ustanovljenja Međunarodne unije za telekomunikacije ITU, davne 1865. godine.

Savez radio-amatera Crne Gore je već decenijama pionir u uvođenju modernih telekomunikacionih i informacionih tehnologija u Crnu Goru, a na tom planu se najviše radilo u Radio klubu „Podgorica„ u čijim je prostorijama u centru Podgorice i otvorena izložba i u kojem je prije skoro 35 godina sagrađen prvi mikro računar, na bazi tada jedino dostupnog mikro-procesora  Zilog Z 80.

“Članovi ovog kluba su realizovali i prvu satelitsku radio-vezu sa teritorije Južne evrope  još 1967. godine i iduće godine će pola vijeka od tog događaja obilježiti prigodnim programima od kojih će najinteresantniji biti polusatni, javni, direktni radio kontakt sa posadom Međunarodne svemirske stanice a u okviru ARISS programa koji je NASA ustanovila u cilju popularizacije nauke i tehnike među mladima”, dodaju iz Saveza radio- amatera.

Gosti Saveza radio-amatera Crne Gore i ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i prvi posjetioci izložbe su učenici osnovne škole „Jovan Gnjatović„ iz Mjesne uajednice Vraćanovići, opština Nikšić za koje su u Radio klubu „Podgorica” pripremili poseban program prezentacije radio-amaterskih aktivnosti, a nakon toga djeca će posjetiti i Prirodnjački muzej u Podgorici.

“Izložba edukativnih kompleta i učila iz oblasti elektronike, robotike i mikro-procesorskih i mikrokontrolerskih tehnologija će biti otvorena tri dana u prostorijama Radio kluba „Podgorica” u ulici Novaka Miloševa 31, od devet do 13, i od 17 do 20 časova. Kolektivne posjete je poželjno najaviti na e-mail: radio.klub@t-com.me”, poručili su iz Saveza radio- amatera Crne Gore.

Izvor: CdM

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама