Od danas skuplja struja

Foto: YouTube/screenshot

Struja za domaćinstva i male kupce od danas je skuplja 2,7 odsto.

  Iz Elektroprivrede (EPCG) su ranije saopštili da je značajni rast cijena na berzi uslovio uvećanje cijene energije šest odsto, a na ukupnom računu povećanje od 2,7 odsto.

Iz EPCG su naveli da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa.

„Predloženim povećanjem od šest odsto cijena energije za domaćinstva i male kupce značajno je ispod tržišne berzanske cijene. Ako se posmatra prosječan račun domaćinstava sa potrošnjom od 400 kilovat sati (kWh), planiranim povećanjem (prva stavka na računu – energija) sa sadašnjih 34 EUR povećava se na 34,92 EUR što predstavlja uvećanje od 2,7 odsto na cjelokupnom računu“, rekli su iz EPCG.

EPCG je, imajući u vidu socio-ekonomski momenat i poštovanje prema potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, odlučila da se popust sa deset uveća na 13 odsto, što, kako su objasnili, znači da članovi „Zlatnog tima“ neće osjetiti povećanje od 2,7 odsto.

EPCG je odlučila i da tokom januara uključi sve redovne platiše u „Zlatni tim“, i on će iznositi oko 180 hiljada domaćinstava koja će ostvarivati popust od 13 odsto na aktivnu energiju i na koje neće uticati najavljeni rast cijena energije.

„Prvi put popust od tri odsto obračunavaće se i potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, a pripadaju kategoriji „veliki potrošači“ – preduzeća, institucije, ustanove i slično, isključujući direktne kupce“, rekli su iz EPCG.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама