Od danas – „Stop neregistrovanim vozilima“

Službenici Uprave policije MUP-a i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore danas počinju kampanju „Stop neregistrovanim vozilima“, koja će trajati do kraja septembra.

Cilj kampanje je, kako je saopšteno iz Uprave policije, sprječavanje učešća neregistrovanih vozila u saobraćaju kao i učešća u saobraćaju vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole i vozila koja nemaju propisani broj registarskih oznaka.

Kampanja će trajati od 15. do 30. septembra, na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama, kao i na lokacijama na kojima se kontrola saobraćaja inače rijetko vrši, saopšteno je iz MUP-a.

Iz policije napominju da su analizom došli do podatka da je u saobraćaju povećan broj neregistrovanih vozila.

„Takođe, određeni broj vozila učestvuje u saobraćaju bez registarskih oznaka, odnosno bez propisanog broja registarskih oznaka, a nisu rijetki ni slučajevi da su na vozilima istaknute neodgovorajuće registarske oznake napravljene od materijala protivno zakonskim propisima, odnosno one koje nije izdao nadležni organ“, saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici saobraćajne policije posebnu pažnju će usmjeriti na prekršaje kojima se drugom licu omogućava da upravlja neregistrovanim vozilom kao i na  učešće tehnički neispravnih vozila u saobraćaju.

Iz policije poručuju da su nerijetke situacije da vozači u saobraćaju upravljaju vozilom na osnovu polise osiguranja i zapisnika o izvršenom tehničkom pregledu vozila, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Stoga napominju da vozač ne može upravljati vozilom na osnovu te dokumentacije, već isključivo na osnovu važeće saobraćajne dozvole ili potvrde o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila koju izdaje MUP do 30 dana od dana izdavanja.

„Iako prvenstveni cilj kampanje nije sankcionisanje nesavjesnih vozača već preventivno djelovanje, saobraćajni policajci će intenzivno kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalog a ta vozila će biti isljučena iz saobraćaja.Biće sankcionisani i drugi uočeni saobraćajni prekršaji“, navodi se u saopštenju.

U okviru kampanje saobraćajni policijci podijeliće 20 hiljada flajera.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама