Od ove dijete sportistima propadaju zubi

Foto: Thinkstock

Veliki broj vrhunskih sportista opredelilo se za dijete sa ugljenim hidratima, međutim ta odluka utiče na kvalitet njihovih zuba, jer im zbog nje propadaju zubi, a takođe ih odaljava od mogućnosti da ostvare željene rezultate na sportskim igralištima.

Svima je poznat običaj šampiona da na pobedničkom postolju zagrizu svoje odličja, kako bi proverili da li su stvarno zlatna. Uz to, obavezno ide i širok osmeh uz poziranje za kamere sa medaljom.

Univerzitetski koledž iz Londona sprovedeo je detaljnu studiju na uzorku od 350 sportista iz devet reprezentacija Velike Britanije, u različitim sportovima, koju prenosi Dejli mejl.

Istraživanje pokazuje da gotovo polovina ispitanika ima probleme sa zubima i da bi to moglo da utiče na njihove uspehe, i odrazi se i na terenu. Najčešće pate od bolesti desni, ali i drugi problemi sa oralnim zdravljem javljaju se kod veslača, plivača i ragbista. Profesor Jan Nidlman, autor ovog istraživanja, rekao je:

„Ishrana u sportu u velikoj meri zavisi od čistih unosa ugljenih hidrata, za koje se zna da povećavaju upale u tkivu“.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U sportovima poput biciklizma ili trčanja, tokom kojih sportista teško diše i često se suše usta, pa nema dovoljno pljuvačke koja bi štitila zube, takođe se javljaju problemi sa zubima i bolestima desni.

Polovina ispitanih britanskih profesionalnih sportista, kako muškaraca, tako i žena imaju probleme sa zubima koji ih ometaju na igralištima i pogoršavaju njihove veštine.

Ovo je najveće istraživanje ovog tipa koje je ovih dana prezentovano na Evropskoj konferenciji o stomatologiji u Holandiji. Profesor Nidlman je kazao da i stres dosta utiče na smanjenost performansi kod profesionalnih takmičara:

„Sportisti su u studiji išli na oralne preglede, gde se procenjivalo stanje, oštećenost, oboljenja i potancijalna opasnost od gubitka zuba. Takođe, popunili su upitnik o uticaju oralnog zdravlja na kvalitet njihovog života i na njihovu sportsku karijeru“.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Može li oralno zdravlje izazvati dijabetes?

Ljudi ne vode računa o zdravlju svojih zuba imaju veće šanse da obole od dijabetesa, upozorila je studija iz marta meseca. Po tom istraživanju ljudima koji nisu tolerantni na glukozu češće ispadaju zubi. Takođe, i oni koji slabo kotrolišu dijabetes imaju veće probleme sa desnima i oštećenjima.

Nakon svega, otkriveno je da čak 49 posto njih ima nezdrave zube, a 77 odsto ima gingivitis, što je rani pokazatelj bolesti desni.

Više od trećine, tačnije 39 odsto priznalo je da su im krvarile desni dok su prali zube, što je više nego jasan znak zapaljenja. Većina njih saglasna je da su problemi ovog tipa loše uticali na njihove sportske performanse, a prouzrokovali su čak i nesanicu.

Profesor Nidlman je istakao da je svaki pregledani sportista otkrio značajne simptome lošeg oralnog zdravlja što bi za krajnji ishod moglo da ima čak i gubljenje zuba.

Taj problem češće muči profesionalne sportiste nego obične ljude. Baš iz tog razloga istraživači su pozvali ispitanike da idu redovno na preglede kod zubara kako bi očuvali svoje oralno zdravlje.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама