Odnos društva prema ženi jedan od fenomena ovog prostora

Komad „Šćeri moja“ koji je po tekstu Maje Todorović režirala Ana Vukotić, izveden je pred punim gledalištem nacionalnog teatra. Komad koji je oživio na sceni CNP-a donosi priču o jednom od ključnih fenomena naše države odnosu društva prema ženi.

Kao što je neposredno prije premijere i poželjela rediteljka, izgleda da je „Šćeri moja“ zaista početak raznovrsnijeg i bogatijeg repertoara koji će vratiti CNP-u ono mjesto koje mu je uvijek pripadalo mjesto najvećeg i najznačajnijeg producenta u Crnoj Gori.

„Rijetko se dešava da na premijerama imamo aplauze na otvorenoj sceni i da u sali imamo i suze i smijeh, a zbog toga smo svi dio ove priče i baš smo to večeras imali u sali srce mi je puno“, kazala je nakon premijere Vukotić, dodajući da je raduje što se nakon ovako velike pauze, jednog tužnog i turobnog odnosa prema pozorištu uradio sjajan posao koji će pokrenuti mašinu koja se zove Crnogorsko narodno pozorište.

Ono što je rediteljku povuklo da se bavi ovim komadom je sama ideja ali i činjenica da se u Crnoj Gori rađa više muške nego ženske djece.

„Imamo mogućnost utvrđivanja pola djeteta, zbog toga se rađa sve više dječaka. Nadam se da smo večeras uspjeli da postavimo pitanje gdje nas takve odluke vode. Sa druge strane, meni je posebna inspiracija bio taj odnos između oca i kćerke, jer sam i ja, kao i svaka crnogorska šćer, izuzetno vezana za oca, a u ovom komadu smo uspjeli da i tu, ali i istorijsku ravan, pa i odnos prema vlasti i prema kralju, preispitamo na drugačiji način i da zaključimo da se neke stvari jednostavno ne mijenjaju“, kazala je rediteljka.

Glavnu ulogu, lik Zorke Petrović, tumači studentkinja druge godine Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Vanja Jovićević. Iako je igrati noseću ulogu u kojoj, kako kaže rediteljka, ima pregršt emocionalnih i svih drugih promjena zahtjevan zadatak, Jovićević je u tome bila uspješna.

„Još od svoje diplomske predstave jako volim da radim sa studentima, tragam za novim, mladim licima i to se vidi kroz moje prethodne radove. Vanja Jovićević je jedna posebna vrsta dara, nakon što sam odgledala par studentskih vježbi prosto sam osjetila da je baš ona pravi izbor“ , kazala je Vukotić.

Praizvedbom komada i te kako je zadovoljna i autorka pobjedničke drame na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst Maja Todorović.

„Mislim da je publika reagovala na mjestima na kojim treba da reaguje i nadam se da je posljednja scena, koja je meni najbitnija, ostavila u svima jedan veliki znak pitanja. Moj tekst je različit u neku ruku zato što je zamišljen ogoljenije, sa komentarima koji su van lika, ali mislim da je očekivano da se u procesu rada sa glumcima, rediteljem i koreografima, dođe do nekog drugog viđenja i drugog čitanja. Glavna ideja i glavna emocija su ostali isti i to je ono što je važno“, kazala je Todorović.

Problem odnosa prema ženama aktuelan je na globalnom nivou, smatra ona, naročito ukoliko se fokusiramo na finansijsku ravnopravnost polova.

„Pa ni u Silikonskoj dolini, koja se smatra najnaprednijom u tom smislu, nema ravnopravnosti, a da ne govorimo o islamskim zemljama gdje postoji jedna drugačija vrsta krajnosti. Interesovala me i takva ravnopravnost, ali i ona između polova i ljudi uopšte. Nema razloga da se bilo kome daje manje šansi, a to se dešava svuda oko nas. I kao što Zorka u jednom trenutku izgovara ‘Ne vidim zašto žena ne bi mogla da vlada'“, zaključuje Todorović.

U komadu, pored Jovićević igraju i Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

izvor:cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама