Ohrid: Turizam će uništiti najstarije jezero u Evropi

Svetski mediji pišu da novi planovi o izgradnji turističkog kompleksa na Ohridu mogu ugroziti to najstarije jezero u Evropi.

Ohrid, poznat i kao Galapagos Evrope, pod zaštitom je Uneska i gaji 350 živih vrsta koje ne žive nigde drugde na planeti.

Njegov krhki ekosistem bio je zaštićen od ljudi velikom močvarom, ali vlasti sada planiraju da je isuše i naprave luksuzni hotelski kompleks sa marinom. Predlog koji je izneo gradonačelnik Ohrida Nikola Bakračeski podrazumeva i nasipanje uvezenog peska na pojedine delove priobalja, kako bi se napravile plaže.

Dr Kristijan Albreht sa Univerziteta Gisen u Nemačkoj kaže da je Ohrid “sveti gral” za biologe iz celog sveta.

“Jezero možda nije staro kao druga čuvena jezera na svetu, poput Bajkala i Tanganjike, ali mu preti velika kriza. Ako uzmete u obzir njegovu veličinu, to je jezero sa najvećim biodiverzitetom na svetu. Zabrinut sam za opstanak njegovih endemskih vrsta. Mnogima je stanište već suženo na nekoliko kvadratnih metara jezera, a ovi planovi će ih potpuno uništiti.”

Dr Albreht je deo međunarodnog tima koji je već analizirao više od 600 metara sedimenata u dnu jezera, kako bi otkrio kakve promene je prolazilo kroz istoriju.

Otkrio je da su kombinacija “dugovečnosti i stabilnosti” uslova odgovorni za evoluciju tako velikog broja endemskih vrsta.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама