Oštećeno 50 objekata, iseljeno 10 porodica

Zemljotres jačine 5,1 stepeni Rihterove skale potresao je danas Crnu Goru, saopštio je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju. Zemljotres se dogodio u blizini Plava, a iz lokalne Službe zaštite i spašavanja za Portal RTCG su kazali da su na starijim kućama popucale fasade i dimnjaci. TVCG javlja da je oštećeno oko 50 objekata, te da se za desetak porodica traži alternativni smještaj. Iz Direktorata za vanredne situacije saopšteno je da će tokom dana obići područje Plava i drugih opština pogođenih zemljotresom. Premijer Duško Marković je poručio da će Vlada pomoći ugroženima.

Iz MUP-a je saopšteno da predstavnici Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije već aktivno djeluju na terenu u više opština u sjevernom regionu zemlje, kako bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao današnji zemljotres.

„Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke“, saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju se navodi da će direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić sa saradnicima obići tokom dana područja pogođena potresbom, kako bi se sa predstavnicima lokalnih samouprava na licu mjesta informisao o stanju objekata kao preduslovu za donošenje odluka o daljim aktivnostima u cilju sanacije eventualne štete.

Oštećeno pedesetak objekata, deset porodica mora da napusti kuće

TVCG javlja da je oštećeno pedesetak objekata u Plavu, a stanovnici te Opštine su za našu televiziju kazali da ne pamte veći zemljotres.

Predsjednik Opštine Plav Šahmanović Orhan je za TVCG izjavio da za desetak porodica traže alternativni smještaj, jer u njihovim domovima nije bezbjedno boraviti.

Marković: Vlada će pomoći građanima ugroženima

Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je lokalne i državne službe, i sve druge institucije i ustanove, da pojačaju svoju aktivnost i pomognu građanima koji su ugroženi današnjim zemljotresom.

„Vlada i ja kao predsjednik, bićemo uz građane Plava, Gusinja, Andrijevice i Berana, i pomoći u saniranju posljedica zemljotresa koji je teže pogodio ove opštine“, istakao je on.

 

Otvoren put Andrijevica-Plav

Operativa Direkcije za saobraćaj radi otklonila je odron sa puta na lokaciji Sućeska, između Andrijevice i Plava.

 (foto: rtcg.me)

„Poručujemo građanima da nema razloga za paniku te da su svi raspoloživi resursi Direktorata za vanredne situacije i ostalih subjekata sistema zaštite i spašavanja na raspolaganju, a ukoliko se za to ukaže potreba, oni će biti angažovani u mjeri i kapacitetu koji zahtjeva stanje na terenu“, saopštio je MUP.

Zavod: Zatreslo u 11 sati i 46 minuta

Podsjećamo, ranije danas je Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao jači zemljotres u 11 sati i 46 minuta, sa epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Plava.

Žariste zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara Žariste zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara

„Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 5,1 stepeni Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Merkalijeve skale (MCS)“, saopšteno je iz Zavoda.

Prema preliminarnim podacima obrade, žariste ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

„Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području“, navodi se u saopštenju.

Oštećeni krovovi na starim kućama (foto: Faruk Kalić Radio CG) Oštećeni krovovi na starim kućama (foto: Faruk Kalić Radio CG)

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Mirza Medunjanin kazao je za Portal RTCG da je Opštinski tim za vanredne situacije održao sastanak, navodeći da nema životno ugroženih građana.

„Najviše poziva smo dobili zbog pričinjene štete. Oštećeno je dosta fasada i krovova, pogotovo na starijim kućama“.

 

Manji odron na putu Plav-Andrijevica (Foto: rtcg.me) Manji odron na putu Plav-Andrijevica (Foto: rtcg.me)

Medunjanin je dodao da su službenici policije i Službe zaštite i spašavanja na terenu, kao i da se tačni podaci o pričinjenoj šteti mogu očekivati naredne sedmice.

„Komisija će izaći od ponedjeljka na teren i popisivati štetu. Danas je prioritet obilazak terena i eventualna evakuacija onih koji su pretpjeli veću štetu i koji ne mogu da ostanu u svojim domovima“.

Zemljotres se, kako prenose beogradski mediji, osjetio i u većem dijelu Srbije.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама